Vanliga frågor - om jobbet som väktare/ordningsvakt

Här har vi samlat de vanligaste frågorna rörande jobbet som väktare eller ordningsvakt. Hur mycket tjänar man, är jobbet farligt och måste man jobba natt? Läs fler frågor och svar nedan.

Hur mycket tjänar en väktare/ordningsvakt?
Det finns ett kollektivavtal mellan Säkerhetsföretagen och Svenska Transportarbetareförbundet där både månadslöner och timlönerna ligger i olika tariffer.

Exempel för år 2019

Nyanställningslön/Månadslön (utges under de första sex månadernas anställning)
21.720 kr därtill tillkommer ev. Ob-tillägg (lönetillägg vid obekväm arbetstid)

Grundlön utges efter sex månaders anställning. För en heltidsarbetande väktare är det 23,004 kronor.

Efter 15 månaders anställning ska anställningen inplaceras i någon av de lönegrupper som finns beroende på var man arbetar med och där spannet ligger mellan 26,943–28,451 kronor.

Måste man jobba natt?
Securitas bedriver en verksamhet som pågår 24 timmar om dygnet och 365 dagar per år. Beroende på vilken tjänst som utannonserats framgår det om tjänsten innefattar nattarbete eller ej. Söker man jobb som exempelvis ronderande väktare kan man räkna med att det är nattpass som gäller.  

Hur mycket jobbar man i månaden?
En heltidsanställd väktare arbetar i snitt 165,6 timmar per månad och är kvartalsplanerad. Vi har även anställningsformen deltid och behovsanställning. Behovsanställningsformen innebär att man inte har något arbetstidsmått vilket gör att arbetsgivaren kan erbjuda arbete men där arbetstagaren avgör att tacka ja eller nej till jobberbjudandet.

Är jobbet farligt?
Inom bevakningsbranschen utförs många olika uppgifter som exempelvis att arbeta som receptionsväktare, flygplatskontrollant, skyddsvakt, ordningsvakt, ronderande väktare, butikskontrollant eller personskyddsväktare vilket gör att de arbetsmiljöer våra vardagshjältar arbetar i sällan är en annan lik. Det är helt beroende på vad just den medarbetaren arbetar med! Risker som hot och våld är mer vanligt om man arbetar som butikskontrollant eller ordningsvakt än om man jämför med att arbeta som receptionsväktare.

Måste man vara fysiskt stark?
Man måste inte vara fysisk stark för att arbeta på Securitas. Vi har tjänster som man rör sig mycket i, exempelvis ronderande väktare nattetid men också andra tjänster där man sitter mer stilla, exempelvis som larmoperatör.

Kan vem som helst söka?
Uppfyller du företagets grundkrav är du mer än välkommen att söka dig till oss på Securitas!

Finns det ett fack för väktare?
Självklart.Det finns ett kollektivavtal mellan Säkerhetsföretagen och Svenska Transportarbetareförbundet. Svenska Transportarbetareförbundet är väktarnas fackförening.

Jobbar era p-vakter på provision?
Nej en P-vakt arbetar inte på provision utan har lön enligt det kollektivavtal som finns mellan Säkerhetsföretagen och Svenska Transportarbetareförbundet.

Här kan du läsa fler frågor och svar gällande utbildning, rekrytering samt övriga frågor

Ordningsvakt står på ett torg i en storstad och säkerställer att platsen är trygg

Vi behöver dig!

Oavsett om du vill arbeta i norr eller söder, natt eller dag, göra karriär eller tjäna pengar medan du kommer på nästa steg i livet så behöver vi dig. Hos oss finns det jobb som passar alla. Vilken uniform passar dig?

Klicka här för att komma till lediga jobb