Skip to main content

Om jobbet

Här hittar du allt du behöver veta om hur det är att jobba i ett säkerhetsföretag. Vad man tjänar, hur mycket du behöver jobba och hur viktigt det är att vara fysiskt stark.

Hur mycket tjänar en väktare/ordningsvakt?
Det finns ett kollektivavtal mellan Säkerhetsföretagen och Svenska Transportarbetareförbundet där både månadslöner och timlönerna ligger i olika tariffer.

Exempel för år 2021:

Nyanställningslön/Månadslön under de första sex månadernas anställning (100%); 22 497 kronor före skatt. Därtill tillkommer ev. Ob-tillägg (lönetillägg vid obekväm arbetstid) om du arbetar kvällar, nätter och helger.

Grundlön efter sex månaders anställning (100%); 23 781 kronor före skatt. Därtill tillkommer ev. Ob-tillägg (lönetillägg vid obekväm arbetstid) om du arbetar kvällar, nätter och helger.

Efter 15 månaders anställning ska anställningen inplaceras i någon av de lönegrupper som finns beroende på var man arbetar med och där spannet ligger mellan 27 720–29 288 kronor.

Måste man jobba natt?
Securitas bedriver en verksamhet som pågår 24 timmar om dygnet och 365 dagar per år. Beroende på vilken tjänst som utannonserats framgår det om tjänsten innefattar nattarbete eller ej. Söker man jobb som exempelvis ronderande väktare kan man räkna med att det är nattpass som gäller.  

Hur mycket jobbar man i månaden?
En heltidsanställd väktare arbetar i snitt 165,6 timmar per månad och är kvartalsplanerad. Vi har även anställningsformen deltid och behovsanställning. Behovsanställningsformen innebär att man inte har något arbetstidsmått vilket gör att arbetsgivaren kan erbjuda arbete men där arbetstagaren avgör att tacka ja eller nej till jobberbjudandet.

Är jobbet farligt?
Inom bevakningsbranschen utförs många olika uppgifter som exempelvis att arbeta som receptionsväktare, flygplatskontrollant, skyddsvakt, ordningsvakt, ronderande väktare, butikskontrollant eller personskyddsväktare vilket gör att de arbetsmiljöer våra vardagshjältar arbetar i sällan är en annan lik. Det är helt beroende på vad just den medarbetaren arbetar med! Risker som hot och våld är mer vanligt om man arbetar som butikskontrollant eller ordningsvakt än om man jämför med att arbeta som receptionsväktare.

Måste man vara fysiskt stark?
Man måste inte vara fysisk stark för att arbeta på Securitas. Vi har tjänster som man rör sig mycket i, exempelvis ronderande väktare nattetid men också andra tjänster där man sitter mer stilla, exempelvis som larmoperatör.

Kan vem som helst söka?
Uppfyller du företagets grundkrav är du mer än välkommen att söka dig till oss på Securitas!

Finns det ett fack för väktare?
Självklart. Det finns ett kollektivavtal mellan Säkerhetsföretagen och Svenska Transportarbetareförbundet. Svenska Transportarbetareförbundet är väktarnas fackförening.

Kontakta oss

Hittar du inte vad du söker eller har du en fråga gällande rekrytering? Här kan du komma i kontakt med oss. Gäller det en specifik annons hittar du kontaktuppgifter direkt i annonsen.

Fyll i ditt ärende här

Ett fel inträffade när CAPTCHA-bilden skulle hämtas

Genom att fylla i och skicka oss detta formulär godkänner du till att Securitas lagrar dina personuppgifter. Läs mer här