Vanliga frågor - utbildning

Här har vi samlat de vanligaste frågorna rörande utbildning. Hur utbildar man sig till väktare och vem utbildar ordningsvakter? Läs fler frågor och svar nedan.

Hur mycket kostar utbildningen som krävs för tjänsten?
Om du blir anställd hos Securitas så står vi för utbildningen som krävs för tjänsten och att arbeta på ett auktoriserat bevakningsföretag.

Vilken utbildning behöver man för att jobba hos Securitas?
Det beror lite på vilken tjänst du har sökt hos oss, men du kan läsa mer om branschens utbildningar hos BYA (Bevakningsbranschens Yrkes- och Arbetsmiljönämnd), klicka här för att läsa mer.  

Kan man utbilda sig privat?
Ja från och med den 1 maj 2015 så kan du som privatperson gå väktargrundutbildning 1. Läs mer om det här.

Hur utbildar jag mig till Väktare?
Se ovan.

Hur utbildar jag mig till Ordningsvakt?
Många som vill bli ordningsvakt utbildar sig via polisen som i de flesta län har egna grundutbildningar för att bli ordningsvakt. BYA utbildar även ordningsvakter och för dessa utbildningar krävs det att man är anställd på något av de säkerhetsföretag som är anslutna till det kollektivavtal som finns mellan Säkerhetsföretagen och Svenska Transportarbetareförbundet.

Står ni för utbildningen?
Vi står för all utbildning som BYA har i sin väktarskola och kravet för att få gå utbildningen är att du är anställd hos Securitas (eller motsvarande säkerhetsföretag).

Kan man ta CSN-lån för att ha råd med utbildningen?
Som sagt, när du anställs av Securitas så står vi för utbildningen och det är därmed inget du behöver bekosta själv.

Jag har utbildning från ett annat land – kan jag söka jobb hos Securitas Sverige med den utbildningen?
Nej. För att arbeta för ett svenskt auktoriserat bevakningsföretag så måste du ha svensk utbildning för att kunna arbeta som väktare i Sverige.

Kan man jobba som väktare/ordningsvakt hos Securitas i fler städer samtidigt?
Blir du anställd hos Securitas så har du en placeringsort du är anställd vid. Det är dock inte ovanligt att du kan bli utlånad och avlasta andra kontor på annan ort i landet efter överenskommelse.

Hur lång tid är utbildningen?
Väktargrundutbildning 1 är 9 dagar och innan du kan genomföra väktargrundutbildning 2 som är på 5 dagar så måste du genomföra praktik motsvarande minst 160 timmar. Det finns givetvis flera utbildningar som varierar i längd, dessa kan du läsa mer om här.

Vilka förkunskaper krävs för att gå utbildningen?
För att gå exempelvis väktargrundutbildningen 1 behövs det inga förkunskaper. I slutet på väktargrundutbildning 1 genomför du ett kunskapsprov vilket du måste bli godkänd på för att kunna fortsätta med praktiken om minst 160 timmar som ska genomföras innan du går avslutande väktargrundutbildning 2.

Här kan du läsa fler frågor och svar gällande rekrytering, om jobbet samt övriga frågor

Vi behöver dig!

Oavsett om du vill arbeta i norr eller söder, natt eller dag, göra karriär eller tjäna pengar medan du kommer på nästa steg i livet så behöver vi dig. Hos oss finns det jobb som passar alla. Vilken uniform passar dig?

Klicka här för att komma till lediga jobb