Skip to main content

Som ordningsvakt är Jonathan beredd på att allt kan hända

Jonathan, 35 år, berättar om hur våldsamt yrket kan vara och varför kollegorna gjort störst avtryck på honom i tjänsten.

Hej Jonathan! Berätta, vad gör en ordningsvakt?
I mitt jobb är det väldigt varierande och vad som helst kan hända. Ena dagen kanske jag visar någon vägen eller hjälper ett borttappat barn. Andra dagen kan jag hjälpa någon som blivit hotad eller utsatt för någon form av våld. Ordningsvakter bistår även polisen väldigt mycket med att hitta personer som de letar efter eller informera om personer som kan vara av intresse för dem.

Vilka egenskaper behövs för att göra ett bra jobb?
Du behöver vara social, utåtriktad och ha förmågan att anpassa ditt bemötande efter de situationer som kan uppstå. Du måste vara beredd på vad som helst, när som helst och inom bråkdelen av en sekund kunna avgöra vad lämpligast insats är och vilka lagstöd du kan använda.

Vilken är den största utmaningen med att jobba som ordningsvakt?
Den största utmaningen är hur allmänheten reagerar på det arbete vi utför. Ibland kanske vi måste frihetsberöva någon som har en kniv eller ett tyngre vapen på sig. Nu för tiden blir vi ofta filmade när vi utför vårt jobb vilket såklart är en utmaning. Många gånger bedömer människor själva vem som är boven i dramat och tyvärr försvårar det för oss att göra vårt jobb.  

Hur blir du bemött när du är i tjänst?
De flesta brukar vara tacksamma över att vi finns. Men det finns såklart de som inte är så glada när vi kommer, men det är oftast dem som vet med sig att de begått ett brott eller gjort något fel.

Är det våldsamt att jobba som ordningsvakt?
Vissa situationer kan vara våldsamma, men det är någonting vi alltid strävar efter att undvika. Där jag jobbar är vi många ordningsvakter som arbetar tillsammans, just för att undvika att det ska bli våldsamt. Vi försöker dock alltid prata med personen och lösa situationen via kommunikation. Men i vissa fall måste vi tyvärr använda den mängd våld som situationen kräver.

Vilka fördomar mot yrket skulle du vilja slå hål på?
Att alla ordningsvakter är våldsamma och misslyckade poliser, för det stämmer inte! De ordningsvakter jag känner är snälla, trevliga och sociala människor som gör det här jobbet för att de bryr sig om människor och vill göra skillnad i samhället.

Kan du berätta en av dina starkaste upplevelser i tjänsten?
Vi fick ett larm om ett större slagsmål i angränsning till objektet jag arbetade på. Slagsmålet hanterades snabbt och utan konstigheter eller skador. Det som berörde mig mest var att jag inom loppet av några få minuter hade jättemånga kollegor som slutit upp för att hjälpa, långt innan polisen hann fram. Känslan att veta att kollegor backar upp när det behövs är ovärderlig!

Vem borde söka jobb som ordningsvakt?
Jag tycker att man ska bli ordningsvakt om man vill ha ett roligt och givande arbete. Jag har jobbat inom flera roller i företaget men som ordningsvakt har jag fått utvecklas och lära mig mycket. Varje dag är unik och jag åker alltid hem med en god känsla. Därför ser jag alltid fram emot nästa arbetspass!