Skip to main content

Hundförare: Att arbeta med människans bästa vän

Har du drömt om att kunna kalla människans bästa vän för din kollega? Eller är du lite trött på mänskliga kollegor och alltid längtat efter att spendera mer tid med ett pälsdjur? På Securitas kan du utbilda dig till hundförare och säkra Sverige genom att tillbringa arbetsdagarna tillsammans med din hund på spännande uppdrag. Men hur går det till?

Har du drömt om att kunna kalla människans bästa vän för din kollega? Eller är du lite trött på mänskliga kollegor och alltid längtat efter att spendera mer tid med ett pälsdjur? På Securitas kan du utbilda dig till hundförare och säkra Sverige genom att tillbringa arbetsdagarna tillsammans med din hund på spännande uppdrag. Men hur går det till? Vår driftchef Lars och hundansvarige Thomas reder ut hur man blir hundförare.

Vad är hundens främsta roll på Securitas?
I säkerhetsbranschen är hundens främsta uppgift att fungera som ett extra skydd för väktaren. Hundens välutvecklade sinnen, som skarp hörsel och ett finkänsligt luktsinne förstärker väktarens egna sinnen och kan därmed uppmärksamma väktaren på faror och vad den är tränad till genom att markera spår och ljud. Bevakning med hund är en specialiserad väktartjänst där hundförare och hund är ett samspelt och effektivt team. Våra hundekipage utför bevakning, rondering och larmutryckning på större områden och svårövervakade platser.

Hur blir man hundförare?
Söker du en tjänst som hundförare på Securitas och är lämpad för jobbet utbildar vi dig till hundförare, som i vilken annan roll som helst. Utöver de vanliga kraven som körkort, vara ostraffad och ha godkänd gymnasieutbildning, så krävs det att du blir godkänd i de fastställda utbildningarna samt genomgår lämplighetstest med godkända resultat. Det är en personlig satsning att bli hundförare, där mycket träning krävs. Många väktare med hund har valt denna del av verksamheten för att det ger en möjlighet att kombinera arbetet med ett stort hundintresse.

Hur blir hunden godkänd som hundekipage?
Hunden ska genomgå ett lämplighetstest, så kallat L-test hos polisen och klara av uppkörningen för att få sättas i tjänst. Testet får endast göras en gång per hund, vilket betyder att en hund som inte klarar av testet har förbrukat sin chans för gott. Det är därför viktigt att man tränat intensivt och mycket innan hundföraren avgör om hunden är redo att genomföra testet.

Står man för hund själv eller har Securitas egna hundar?
Alla som arbetar som hundförare står för sina egna hundar. Många av de hundar som arbetar för oss köps in av hundförarna själva med hjälp från Securitas hundinstruktörer. Då är hundarna oftast L-testade hos polisen sedan innan och lämpliga för tjänstebruk som väktarhund.

När börjar man träna hunden?
Det har blivit allt vanligare på senare dagar att hundförarna själva köper in sina egna valpar. Valparna är då 8 veckor och har goda möjligheter att få de bästa förutsättningarna för att kunna tas i tjänst genom att succesivt tränas upp redan från start. 

Från när är en hund lämplig att tas i tjänst?
En hund får tidigast tas i tjänst vid 18 månaders ålder. Detta efter att ha blivit godkänt ekipage och klarat provet hos polisen. Det är vanligast att hunden tas i tjänst först runt 2 års ålder, då den uppnått en viss mognad för arbetet.

Vill du jobba som hundförare? På www.securitas.se/jobba-hos-oss/ledigajobb/ hittar du lediga tjänster som hundförare. Du hittar också kontaktuppgifter i annonserna om du har ytterligare frågor rörande tjänsten.