Emma får utvecklas varje dag i sitt jobb som sjöfartsskyddskontrollant

Emma, 24 år, jobbar som sjöfartskyddskontrollant i Stockholms hamnar om dagarna. Vad innebär det och vad får hon göra? Här kan du läsa hela intervjun med Emma där hon berättar mer om vad som fick henne att söka till Securitas och hur hon klarade utbildningen trots sin dyslexi.

Hej Emma, vad gör man om man jobbar som sjöfartskyddskontrollant?
Allt möjligt! Det kan vara alltifrån att ha hand om en säkerhetskontroll för de större passagerarfartygen, röntga flygfrakt eller bevaka en dörr och se till att rätt personer släpps in. Det är väldigt varierande vilket är det som är kul.

Hur kommer det sig att du sökte dig till det här jobbet?
Jag sökte tjänsten som låg ute på Securitas hemsida. Jag började att jobba som väktare i hamnen och efter ungefär ett år blev jag skickad på utbildning som sjöfartsskyddskontrollant och det är vad jag gör idag.

Visste du att Securitas står för och utbildar dig om du är intresserad att arbeta hos oss? Läs fler vanliga frågor och svar här!

Varför sökte du dig till Securitas?
Jag har alltid varit intresserad av att bli polis. Men jag kände att jag ville utveckla mig själv först och tyckte det var bra att börja som väktare för att få erfarenhet. Yrke kan jag byta senare i livet om det fortfarande känns aktuellt.

Hur var utbildningen, svår?
Ja, för mig var det ganska svårt då jag har dyslexi. Men ser du till att prata mycket med människor som går utbildningen, ställer frågor och pratar med din lärare för att få den hjälp du behöver så är det inga problem alls.

Vad är det bästa med ditt jobb?
Det bästa är alla härliga kollegor. Du arbetar sällan ensam och det är väldigt socialt. Mitt jobb är flexibelt och du väljer själv om du vill jobba både dag och natt, eller bara dag eller natt. Jag får också utvecklas mycket vilket är kul.

Men vad är sämst då?
Det sämsta är att en del tror att man vill någon illa bara för att man går i uniform, vilket absolut inte stämmer. Syftet med vår närvaro i hamnen är att underlätta och se till att säkerheten fungerar. Det är väldigt tråkigt att folk inte förstår det direkt.

Är ditt jobb våldsamt?
Nej, det skulle jag inte säga. Det kan ibland vara hetsiga diskussioner men det är sällan våld inblandat. Jag har inte varit med om det i alla fall…

Berätta om en situation i tjänst som du fortfarande bär med dig?
Jag jobbade för ett kryssningsfartyg och en ung tjej fick en ångestattack. Direkt förstod jag att det var viktigt att hon fick komma åt sidan och sätta sig ner. Det var väldigt emotionellt men hon blev glad av mitt bemötande och mådde snabbt bättre. Om jag kan göra skillnad för någon vid ett enstaka tillfälle betyder det såklart mycket för mig med.

Varför tycker du att andra ska söka sig till Securitas?
Jag tycker du ska söka till Securitas om du vill växa som person. Du får tillfälle att se hur du själv agerar, och det är väldigt bra om du vill stärka din personlighet och självsäkerhet. Securitas är en bra arbetsgivare som bryr sig om sin personal och ser till att alla har det bra.

Vi behöver dig!

Oavsett om du vill arbeta i norr eller söder, natt eller dag, göra karriär eller tjäna pengar så behöver vi dig. Hos oss finns det jobb som passar alla. Vilken uniform passar dig?

Klicka här för att komma till lediga jobb