Skip to main content

Säkra restaurangen - allt från larm till brandskydd

En restaurang är ofta en rolig och fartfylld arbetsplats! Samtidigt är det riskfyllt och många restaurangägare känner tyvärr att det är svårt att hinna med säkerhetsarbetet. Känner du igen dig? Oroa dig inte, att öka tryggheten behöver vare sig vara svårt eller krångligt. Med den här checklistan tar du enkelt tag i säkerheten på din restaurang.

7 tips för en säker restaurang:

  • Rätt inbrottslarm ✓
  • SBA - systematiskt brandskyddsarbete ✓
  • Rätt släckutrustning för restaurangköket ✓
  • Tydlig utrymningsplan och nödutgångar ✓
  • Förebygg arbetsskador med tydliga rutiner ✓
  • Utbildning och övning för dina anställda ✓
  • Övervakningskameror både dag och natt ✓
  • Tillfället gör tjuven - tänk på omgivningarna ✓

Rätt inbrottslarm ✓

Ett bra larm avskräcker från inbrott och skadegörelse på restaurangen. Men din företagsförsäkring kan också innehålla krav på att du ska ha ett godkänt inbrottslarm i en viss larmklass. Se därför till att ha koll på dina försäkringskrav så att du har rätt typ av larm.

Systematiskt brandskyddsarbete ✓

I ett restaurangkök är brandrisken hög och det är därför viktigt med systematiskt brandskyddsarbete (SBA) för att förebygga olyckor. Regler och rutiner ska vara tydliga och du behöver regelbundet göra egenkontroller för att se till att släckutrustning och andra lösningar finns på plats och håller måttet. Läs om brandskydd för restaurangen.

Rätt släckutrustning för restaurangköket ✓

SBA kan verka förebyggande men se också till att ha rätt släckutrustning som behövs om olyckan skulle vara framme. Bränder i olja och fett är svårsläckta och kräver speciella fettbrandsläckare. Du kan också installera ett Ansulex-system med sprinklers ovanför fritöser och spisar som utlöses vid brand. Det kan rädda både liv och egendom.

Tydlig utrymningsplan och nödutgångar ✓

Gästerna på din restaurang, café eller bar har en nackdel vid en utrymning - de har inte koll på lokalen. Det ställer stora krav på att du har en tydlig utrymningsplan och tydligt utmarkerade nödutgångar så dem kan ta sig ut snabbt om något oväntat skulle ske. Glöm inte att utbilda din personal så de har koll på vad som ska göras om olyckan skulle vara framme.

Förebygg arbetsskador med tydliga rutiner ✓

Medarbetare i restaurangbranschen drabbas ofta av bränn- eller förslitningsskador. För att minska risken gäller det att du har tydliga rutiner kring arbetssätt och ergonomi. Enligt arbetsmiljölagen är du också skyldig att regelbundet undersöka arbetsmiljön för att minska riskerna. De skador som trots allt sker ska du dokumentera och anmäla till Arbetsmiljöverket, för att minska risken att en liknande olycka sker igen. 

Utbildning och säkerhetsövning för dina anställda ✓

Säkerhetsutbildningar är av stor vikt för att såväl gäster som medarbetare ska vara trygga i lokalerna. Utbilda dina medarbetare i hur de arbetar säkert med allt från hantering av livsmedel till hur man förebygger bränder och skador. Det är också viktigt att personalen får öva genom att exempelvis göra utrymningsövningar eller testa att använda brandsläckaren - så att era rutiner också fungerar i praktiken.

Övervakningskameror för säkerhet dag och natt ✓

Kameraövervakning avskräcker från både inbrott, rån och skadegörelse och skyddar restaurangen både dag och natt. Dessutom kan kamerabilderna användas som bevismaterial om någonting ändå skulle ske.

Tillfället gör tjuven - tänk på omgivningarna ✓

Anlagda bränder och inbrott är tyvärr en vanlig risk för restauranger och caféer men det finns enkla åtgärder att ta till för att minska risken. Lösa stenar eller skräp och lastpallar nära fasaden kan vara ett redskap för att ta sig in eller starta bränder. Se över omgivningarna runt restaurangen så minskar risken för en obehaglig överraskning när du kommer till jobbet på morgonen.

Vill du veta vilka säkerhetslösningar som passar dig?

Securitas hjälper dig med en första riskbedömning och hittar de säkerhetslösningar som passar din verksamhet. Vi har lång erfarenhet av anpassade säkerhetslösningar och kan hjälpa dig med allt från att välja produkter och installera dem, till att utbilda din personal och göra underhållsservice. Med Securitas som partner får du en enkel och trygg vardag så att du kan fokusera på din verksamhet. När du har bestämt dig så tar vi hand om resten.

Vill du ha hjälp med riskbedömning och säkerhetslösningar? Lämna dina uppgifter i formuläret nedan så ringer vi upp dig. Första riskbedömningen gör vi helt utan kostnad.

Nyfiken på våra säkerhetslösningar?

Fyll i dina kontaktuppgifter så hjälper vi dig att hitta den bästa säkerhetslösningen för dig och ditt företag. Vill du hellre ringa oss? Då når du vår telefonlinje för företag på 010-470 55 50.

Tack!

En av våra servicerådgivare kommer att kontakta dig inom kort!

Genom att fylla i och skicka oss detta formulär godkänner du att Securitas behandlar dina personuppgifter. Läs mer här.