Skip to main content

Larm, kamera och brandvarnare - har du säkrat lagret?

Har du en lagerverksamhet - tänker du förmodligen ofta på säkerheten. Olyckor på lager skapar ofta stor skada. Säkerhetsbrister kan bli väldigt kostsamt och i värsta fall stoppa driften. Förebygg riskerna med några enkla, men väldigt viktiga, säkerhetslösningar. Följ de här stegen för att ta reda på om du har allt du behöver för ett säkert lager.

1. Ha rutiner kring brandsäkerheten

På ett stort lager utgör flera saker en brandrisk. Förvara alla lagervaror på korrekt sätt. Utan rätt säkerhetsavstånd och hantering kan eld spridas och snabbt bli okontrollerbar. Ladda truckarna på ett avskilt ställe med god ventilation. Se till att det finns en rutin och att personalen vet vad som gäller.

2. Förvara brandsläckare, brandfiltar och hjärtstartare nära till hands

Rätt utrustning i lokalen räddar liv. Kontrollera att du har en eller flera fungerande brandsläckare i lokalerna och komplettera med brandfilt och hjärtstartare om det inte redan finns. Det är lagkrav på att släckutrustning, första hjälpen-material och utrymningsplaner finns. Släckutrustning ska placeras ut så att den alltid finns inom ett avstånd på 25 meter. Se också till så att dina medarbetare vet var sakerna finns och kan använda dem.

3. Sätt upp en utrymningsplan på lagret

Ordna med en tydlig utrymningsplan och väl synliga skyltar på väggar och i taket som visar var nödutgångarna finns. På så sätt vet både besökare och medarbetare hur de kommer ut om lokalen måste utrymmas. Securitas hjälper er att sätta upp och välja rätt placering av skyltarna.

4. Upprätta en brandskyddsbeskrivning

Upprätta en brandskyddsbeskrivning av fastigheten utifrån verksamhet, storlek på lokalen och andra kriterier. Olika typer av verksamheter har olika krav och regler, så se till att du vet vad som gäller för din bransch. Vi på Securitas hjälper självklart till om du är osäker.

5. Anlagda bränder är vanliga - gör det inte enkelt i onödan

Gör det svårt för de som leker med elden. Hur ser det ut omkring lagret? Anlagda bränder är tyvärr vanliga. Ställ till exempel inte överblivna EU-pallar för nära husfasaden. Allt lättantändligt material ska placeras minst fem meter ifrån väggen.

6. Avskräck från brott med inbrottslarm och övervakningskameror

Din företagsförsäkring ställer krav på att ha larm av en viss klass. Larmsystem finns i olika former och till olika pris men det är viktigt att hitta det bästa larmet för just er. Larm avskräcker dessutom inbrottstjuvar redan innan de slår till, framför allt i kombination med dekaler som visar att lokalen är larmad om kvällarna.

Övervakningskameror, utomhus och inomhus, ökar tryggheten och avskräcker från inbrott och skadegörelse. Du behöver aldrig oroa dig över vad som händer på lagret efter du har gått hem. Kameraövervakning hjälper dig undvika onödiga kostnader vid felaktiga larm, genom att larmcentralen snabbt identifierar varför larmet går.

7. Uppdatera till passerkort - aldrig mer nycklar och koder på vift

Byta ut gamla lås till ett nytt system med passerkort. Eftersom korten enkelt kan avaktiveras om de försvinner behöver du inte oroa dig för risken att nycklar eller koder hamnar på villovägar. Ett nytt passersystem kommer med en viss kostnad. Men ju fler personer som rör sig i lokalen desto mer ökar risken för att nycklar och koder kommer på vift. Med andra ord lönar sig systemet i längden.

8. Installera staket runt lagret

Sätt upp ett staket om du har ett större lager. Ett staket med grind och kamerabevakning syns tydligt utåt och ökar tryggheten hos både dig och dina medarbetare. Tänk på att parkeringen ska vara minst 1-2 meter från staketet. Det förhindrar att tjuven klättrar upp på biltaket för att ta sig in på området.

9. När du bestämmer dig för din säkerhetslösning - glöm inte att räkna med kostnaden för en olycka

Säkerhetsarbete kan verka dyrt och krångligt för men kom ihåg hur högt priset kan bli om olyckan är framme. Se därför över säkerheten innan någonting händer - det är billigare i längden. Alla företag är olika så anpassa säkerhetslösningarna till just dina behov. Spara den här listan och gå igenom den då och då. Behoven och kraven på säkerhet förändras över tid.

En säkerhetspartner du kan lita på

Securitas är en trygg partner med omfattande kunskap kring hur du bäst skyddar din verksamhet med såväl små som stora medel. Vi har också god erfarenhet av att hjälpa företag med säkerhetslösningar anpassade efter just era behov. Därför kan vi garantera att ditt företag får bästa tänkbara skydd.

Vill du veta mer eller vill du ha hjälp med riskbedömning och säkerhetslösningar? Lämna dina uppgifter i formuläret nedan så ringer vi upp dig. Första riskbedömningen gör vi alltid helt utan kostnad.

Nyfiken på våra säkerhetslösningar?

Fyll i dina kontaktuppgifter så hjälper vi dig att hitta den bästa säkerhetslösningen för dig och ditt företag. Vill du hellre ringa oss? Då når du vår telefonlinje för företag på 010-470 55 50.

Tack!

En av våra servicerådgivare kommer att kontakta dig inom kort!

Genom att fylla i och skicka oss detta formulär godkänner du att Securitas behandlar dina personuppgifter. Läs mer här.