Skip to main content

Vem blåste ut ljusen? Glöm inte säkerheten i jul

Julen är en tid för vila men för dig som företagare kan oro över verksamheten lätt påverka julkänslan. Se därför över säkerheten redan nu så du kan slappna av lagom till att sillen dukas fram. Här är våra bästa säkerhetstips i juletider.

Stearinljus och laddsladdar - brandrisker under julledigheten 

Levande ljus skapar en mysig stämning i vintermörkret - men är också en källa till ökad brandrisk. Om du tillåter ljus på arbetsplatsen bör du se till att ha tydliga rutiner. Sätt upp påminnelseskyltar så att siste person dubbelkollar att inga ljus brinner obevakade och att de släcks när ni lämnar rummet.

Det är inte bara levande ljus som är en brandrisk under julen. Vissa företag stänger under en längre tid när medarbetarna går på ledighet. Till exempel är påslagna kaffebryggare och bortglömda laddsladdar en stor brandrisk. Verksamheter som arbetar med försäljning har ofta fullpackade lager under julhandeln. Kostnaderna blir med andra ord höga om en brand bryter ut.

December är därför en utmärkt tid att se över såväl brandrutiner som utrustning. Fungerar brandlarmet, är utrymningsplanen uppdaterad och har ni fungerande brandsläckare och brandfiltar? Har alla medarbetare koll på vilka rutiner som gäller och vem som är ansvarig för vad när det gäller brandskyddet? Avvara lite tid för att se över brandsäkerheten - oavsett om det är för att känna dig lugn eller förhindra en brand.

Juletid eller inbrottstid? Tänk på att säkra verksamheten under ledigheten 

Att stänga ned kontoret under julen innebär också ökad risk för inbrott. Butiker och lager som har fullt med värdefulla varor blir också mer attraktiva för inbrottstjuvar under julen.

Om du inte redan har ett inbrottslarm är det hög tid att skaffa ett. Eller varför inte passa på att undersöka att det larm du har fungerar och uppfyller försäkringskraven? Kanske är det även dags att skaffa kameraövervakning för att ha koll på lokalen hemifrån?

Det kan också vara en extra trygghet att ha ronderande väktare för att skydda lokalerna.

Julstress kan leda till slarv - arbeta säkert under högt tryck

För butiker eller lager betyder julhelgen raka motsatsen till lugn och ro - det är istället en intensiv tid. Oavsett om ni har många kunder i butiken eller varor som ska levereras på kort tid - se till att det inte leder till slarv med säkerheten. 

Ny och inhyrd personal 

Det är vanligt att ta in extrapersonal eller vikarier under julhelgerna. Men det är också lätt att glömma bort att dina nya medarbetare inte har lika bra koll på säkerheten som ordinarie personal. Alla nyanställda bör få möjlighet att lära sig rutinerna för att förebygga olyckor och veta vad de ska göra om olyckan skulle vara framme. På så sätt ser du till att både du och dina anställda kan känna er trygga. 

Extra säkerhetsutbildning med all personal  

Genomför en extra säkerhetsgenomgång med såväl ny som ordinarie personal för att gå igenom vilka rutiner som gäller. Även rutinerade medarbetare kan behöva en påminnelse i stressiga tider, eftersom det ofta är då olyckor sker.

På ett lager blir de här frågorna extra viktiga eftersom det finns många riskern i en sådan miljö. Varor måste alltid förvaras korrekt för att undvika brandrisk och truckar ska köras och förvaras säkert - oavsett hur mycket det är att göra. Läs mer om hur du garanterar säkerheten på lagret.

Se upp för snatteri under julhandeln 

Julhandeln är årets höjdpunkt i butiken - med många kunder och ökad försäljning. Men risken för snatteri ökar också, eftersom dina anställda har svårare att upptäcka stölder. Som tur är finns det många sätt att säkra butiken och minska svinnet.

Har du butik i en galleria eller ett cityområde kan du ha både uniformerade och civilklädda väktare som patrullerar butiken på regelbunden basis. Väktarna kan också hjälpa till med allt från leveranskontroller till säkerhetsutbildningar. Med ett trygghetslarm kan du dessutom snabbt tillkalla väktare som befinner sig i närheten. Du kan minskar också risken för stölder med hjälp av larmbågar vid utgången, som varnar om någon försöker ta med sig obetalda varor ut.

Se över cybersäkerheten - hotet ökar över jul

Oavsett vilken typ av företag du har blir cybersäkerhet allt viktigare. Under julen finns dessutom också en ökad risk. Det kan till exempel bero på att ny eller inhyrd personal inte har koll på vilka riktlinjer som gäller eller bara för att kontoret står tomt under en längre tid. Samtidigt kan det vara mycket att avsluta innan julledigheten och det är lätt hänt att cybersäkerhet nedprioriteras.

Se över systemen och dina anställdas säkerhetskompetens inför julen. Enkla åtgärder som att utbilda medarbetarna om vad de ska tänka på när det gäller lösenord och mejlhantering gör skillnad. Gör inga större systemuppdateringar inför julen - det kan öppna upp för onödiga risker.

Ta hjälp av en säkerhetspartner med erfarenhet 

Känns det stressigt att hinna se över säkerhetsrutinerna innan jul? Lugn. Vi på Securitas har koll på vilka säkerhetsrisker du bör ta hänsyn - så att du kan slappna av. Lämna ditt telefonnummer så kontaktar vi dig.

Vill du ha hjälp med riskbedömning och säkerhetslösningar? Lämna dina uppgifter i formuläret nedan så ringer vi upp dig. Första riskbedömningen gör vi helt utan kostnad.

Nyfiken på våra säkerhetslösningar?

Fyll i dina kontaktuppgifter så hjälper vi dig att hitta den bästa säkerhetslösningen för dig och ditt företag. Vill du hellre ringa oss? Då når du vår telefonlinje för företag på 010-470 55 50.

Tack!

En av våra servicerådgivare kommer att kontakta dig inom kort!

Genom att fylla i och skicka oss detta formulär godkänner du att Securitas behandlar dina personuppgifter. Läs mer här.