Skip to main content

Testa dig själv: är er skola så säker som den kan bli?

När man ska säkra upp en skolbyggnad och ett helt skolområde kan det vara svårt att veta var man ska börja. Men med rätt säkerhetsorganisation och investeringar slipper ni bekymra er över stulen teknik eller skadegörelse på er byggnad. Följ den här checklistan för att förstå vad som krävs för att säkra upp ert skolområde.

1. Säkerställ att alla dörrar och fönster har lås

Om er skolbyggnad är gammal kan det finnas en chans att vissa av era fönster och dörrar inte har tillräckliga lås. Se över era utrymmen för att säkerställa att ni har de lås som krävs idag. 

2. Undvik onödiga promenader – använd passerkortsystem

När det kommer till skolor har vi nog alla minnen av vår gamla vaktmästare som gick runt med en stor nyckelknippa med nycklar till alla skolans hörn och vrår. Genom att jobba med ett smart passerkortsystem kan ni enkelt byta ut alla era vanliga nyckellås och istället använda passerkort och motorlås till era dörrar. Kopplar ni dessutom ert passersystem till ert uppkopplade larm kan ni enkelt aktivera och avaktivera ert larm varje morgon och kväll, utan att behöva gå runt och öppna varje dörr en och en.

3. Hjälp vid öppning och stängning

Känner ni att det finns en otrygg stämning när personalen ska öppna på morgonen, eller ni är rädda för att någon kan ha dröjt sig kvar i era lokaler när ni ska stänga för dagen? Med hjälp av Securitas kan ni få väktare som är på plats vid just dessa tillfällen. Detta gör att ni kan fokusera på att öppna upp och stänga ner skolverksamheten – och de åtagande som uppgiften kräver – samtidigt som en väktare ser över området så att allt ser okej ut.

4. Arbeta med ett uppkopplat inbrottslarm

Har ni något inbrottslarm på plats idag, och hur fungerar det? Idag finns det oftast mycket teknik i form av datorer och läsplattor på skolor vilket kan vara attraktivt för en tjuv. Med hjälp av ett uppkopplat inbrottslarm kan vår larmcentral snabbt bli varse när ert larm utlösts. Har ni dessutom uppsatta övervakningskameror kan våra kameraoperatörer se över er lokal och göra sig en uppfattning om vilken personal som bör skickas till platsen. Tydliga indikationer på att området är larmat och kameraövervakat ger bara det en avskräckande effekt.

5. Håll koll på er sophantering

Hur jobbar ni idag med er sophantering? Utöver att det är viktigt utifrån ett hygien-perspektiv så startas många bränder just i soptunnor eller andra soputrymmen. Se därför till att ni har en systematisk tömning av era soptunnor och att ni förvarar wellpapp och andra sopkärl minst fem meter ifrån er husfasad.

6. Använd timers för er elektriska utrustning

Har ni datorrum eller andra utrymmen där ni har mycket teknik? Behöver detta vara igång och inkopplat även när skolverksamheten är stängd för dagen? Genom att arbeta med timers kan ni säkerställa att det inte finns någon risk för gnistor från er teknik när ingen använder den. Detsamma gäller i personalens fikarum där det kan finnas kaffekokare och annan elektrisk utrustning som inte behöver vara igång när ingen är där.

7. Tydliga ledare vid brand

Vid en brand ansvarar ni för att få ut både elever och personal i säkerhet. Med hjälp av att utbilda utrymningsledare kommer ni ha utvalda inom er personal som kommer ta ett extra ansvar och säkerställa att alla kommer ut till samlingsplatsen, eller att folk blir lotsade till närmsta brandcellsgräns. Varje föreståndare eller lärare ska kunna ta ansvar för att få ut sina elever så tryggt och säkert som möjligt. 

8. Viktigt att ni övar kontinuerligt

Då ni får nya elever varje år är det viktigt att ni övar utrymning kontinuerligt. Detta för att alla ska förstå vad som förväntas vid en brand, och hur folk bör agera. Vid en brand kan det lätt bli en kaotisk situation och genom att ha övat på detta tidigare kommer både personal och elever bli mer bekväma, och risken för att drabbas av panik minskar. Din personal bör även öva på hur er brandsläckningsutrustning fungerar. En brandsläckare blir meningslös om din personal inte vet hur den används. 

Vi på Securitas hjälper er gärna att få rätt utbildning, oavsett om det gäller brandskydd, utrymningsledare eller praktisk och teoretisk kunskap om brandsläckare.

9. Investera långsiktigt

Säkerhetsarbete kan verka dyrt och krångligt för men kom ihåg hur högt priset kan bli om olyckan är framme. Se därför till att skydda dig, din personal och era elever. Spara den här listan och gå igenom den då och då. Behoven och kraven på säkerhet förändras över tid och det innebär att ert säkerhetsarbete inte har en början och ett slut – utan att det ständigt är pågående.

Ta hjälp av en trygg säkerhetspartner 

Securitas hjälper dig med er säkerhet - från start till slut. Vi gör en första riskbedömning och har både expertisen och säkerhetsutrustningen du behöver. När verksamheten utvecklas hjälper vi dig att uppgradera dina säkerhetslösningar efter dina behov. På så sätt kan du känna dig trygg och fokusera på din verksamhet.

Vi kan ta ansvar för hela projektet från installation, service och operatörstjänster - eller delar av kedjan. Allt beroende på hur ert behov ser ut. Om ni väljer att använda Securitas genom alla delar av projektet får ni en kontaktyta, och en motpart, i all er informationshantering och slipper på så sätt detaljplanering mot flera leverantörer.

Vill du ha hjälp med riskbedömning och säkerhetslösningar? Lämna dina uppgifter i formuläret nedan så ringer vi upp dig. Första riskbedömningen gör vi helt utan kostnad.

Nyfiken på våra säkerhetslösningar?

Fyll i dina kontaktuppgifter så hjälper vi dig att hitta den bästa säkerhetslösningen för dig och ditt företag. Vill du hellre ringa oss? Då når du vår telefonlinje för företag på 010-470 55 50.

Tack!

En av våra servicerådgivare kommer att kontakta dig inom kort!

Genom att fylla i och skicka oss detta formulär godkänner du att Securitas behandlar dina personuppgifter. Läs mer här.