Skip to main content

Guide: Öka säkerheten för dina ensamarbetare

Varje dag utsätts personer som utför ensamarbete för en viss risk. Våld, brott och olyckor är överhängande hot och arbetar man ensam är man alltid lite mer utsatt än i ett kollektiv. Vi går igenom vilka steg du kan ta för att öka säkerheten för medarbetare som utför sitt arbete ensamma.

1. Utbilda personalen

Träning och utbildning kan förbereda personalen på oönskade situationer och rädda liv. Se till att de är medvetna om vilka risker som finns och hur de ska agera i nödfall. Det är lätt att man blir uppslukad av sina dagliga arbetsuppgifter. Därför är det viktigt att du påminner dem att vara uppmärksamma på sin omgivning. Det kan handla om att kontrollera utrustning för att minska olyckor eller att rapportera misstänkt beteende i en butik. Kunskap och medvetande är något som du vill främja hos personalen som arbetar själva under längre perioder.

2. Säkra arbetsmiljön

Se till att du har rätt säkerhetslösningar på plats. Det är arbetsgivarens ansvar att säkra miljön för ensamarbetare så långt det är möjligt. Vet du inte var du ska börja kan du ta hjälp av någon som ser över miljön och ger er en checklista över förbättringsåtgärder. Det kan visa sig vara en väl värd investering - så att du inte missar något.

3. Inför rätt rutiner

Se över vilka faror som en enskild arbetsplats kan innebära för ensamarbetare. Ett strategiskt säkerhetsarbete handlar om att minimera risker. För butiker och affärer kan det innebära att säkra upp med personlarm. Man kan även övergå till enbart digital betalning efter ett visst klockslag eller när arbetare ska jobba själva.

Du kan även planera för regelbundna kontroller som en del i en övergripande säkerhetsrutin. Det ökar trygghetskänslan hos medarbetarna och förebygger brott genom ökad närvaro av vakter och annan inhyrd personal. 

4. Använd tekniken

Att arbeta själv kan kännas ensamt, men med rätt teknik kan du höja graden av trygghet och säkra att din personal alltid kan tillkalla hjälp. Det kan till exempel innebära att installera en larmlösning som passar er verksamhet. Idag finns det ett flertal lösningar från mobilappar och wearables, diskreta panikknappar, automatiska larm vid olyckor, gps-sändare och larmknappar.

Man kan med fördel även nyttja tekniken till att göra incheckningar, kontroller och kommunicera med personalen. Moderna larm kan hjälpa på många olika sätt. Exempelvis fastighetsmäklare på språng som råkar ut för överfall, ett bud som råkar ut för en otäck trafikolycka eller en person som jobbar övertid på kontoret och konfronteras av en inkräktare. Securitas personlarm finns med och utan GPS.

Tänk på: Det är av stor vikt att dina anställda känner sig säkra på arbetet. Arbetsglädjen påverkar inte bara de anställdas välmående, utan är även betydande för produktiviteten.

Securitas gör det enkelt att känna sig trygg

Securitas hjälper dig med allt gällande säkerheten på din arbetsplats. Med lång erfarenhet och ett brett utbud av säkerhetssystem och lösningar kan vi både ta ett helhetsgrepp kring säkerheten i dina lokaler eller hjälpa dig att säkra upp skyddet för ensamarbetande personal.

Vill du ha hjälp med riskbedömning och säkerhetslösningar? Lämna dina uppgifter i formuläret nedan så ringer vi upp dig. Första riskbedömningen gör vi helt utan kostnad.

Nyfiken på våra säkerhetslösningar?

Fyll i dina kontaktuppgifter så hjälper vi dig att hitta den bästa säkerhetslösningen för dig och ditt företag. Vill du hellre ringa oss? Då når du vår telefonlinje för företag på 010-470 55 50.

Tack!

En av våra servicerådgivare kommer att kontakta dig inom kort!

Genom att fylla i och skicka oss detta formulär godkänner du att Securitas behandlar dina personuppgifter. Läs mer här.