Skip to main content

Har du allt som krävs för att hålla tjuven borta?

Verkstäder ligger oftast lite avsides och där det generellt är mindre rörelse, vilket gör det till en attraktiv miljö för potentiella inbrottstjuvar att verka i. Undvik stulna verktyg och skador på dina maskiner genom några enkla säkerhetsimplementeringar. Följ de här stegen för att ta reda på om du har allt som krävs för att säkra din verkstad.

1. Ringa in ditt område

Ju bättre din yttre säkerhet är, desto svårare blir det för tjuven att komma in. Genom att sätta upp ett stängsel runt din verkstad blir det tydligt vilket område som är en publik plats, och vad som tillhör dig och din fastighet. Tänk även på att det ska vara två meter mellan ditt stängsel och stora objekt som containrar och bilar, annars kan dessa användas när en tjuv försöker komma över stängslet. Om du redan har ett stängsel idag är det viktigt att kontinuerligt inspektera så att det inte uppstått några hål någonstans, eller om du kan se andra tecken på att någon förbereder ett tillslag.

2. Avskräck med säkerhetskameror

Med ett stängsel på plats blir det tydligt vilken yta som obehöriga inte får röra sig i. Genom att sätta upp övervakningskameror och tydligt markera att området är kameraövervakat  kommer du kunna avskräcka från brott och vandalism innan det hunnit påbörjas. Kameraövervakning gör dessutom att du aldrig behöver oroa dig för vad som sker på din mark eller din verkstad när du går hem för dagen, utan du kommer ha extra ögon på plats. Om ett brott skulle ske kommer övervakningskamerorna samla in viktigt bevis som sedan kan ges över till polisen för att de lättare ska kunna hitta och gripa gärningspersonen.

3. Undvik att nycklar kommer på vift

Det är väldigt enkelt att nycklar tappas bort eller att det hamnar i fel händer. Genom att arbete med passerkortsystem kan ni enkelt spärra ett borttappat kort, i stället för att ni ska behöva byta ut samtliga lås till verkstaden.

Med ett smart passerkortsystem kan ni dessutom dela upp er lokal i olika zoner och ge rätt tillträde till rätt personer. Det är inte säkert att alla era anställda behöver komma åt ert reserv- och materiallager. Eller att er städpersonal har tillgång till lokalen 24 timmar om dygnet varje dag.

En tredje fördel är att det kommer föras en logg för vem som öppnade vilka dörrar, vilket underlättar om ni misstänker att det förekommer interna stölder i er verkstad.

4. Jobba med ett uppkopplat larm

Med hjälp av ett uppkopplat larm kan du och din personal dels enkelt larma av och på. Men det innebär även att du kommer få en notifikation varje gång som det sker och du skulle därför bli medveten om någon av dina anställda, oannonserat, skulle larma av en sen kväll. 

5. Utbilda personalen att ha extra uppsikt

Då verkstäder oftast ligger lite avsides kan ni i personalen ibland få intrycket att det inte finns något folk i området och att ni kan öppna upp era portar – inte minst under varma sommarmånader eller om ni generellt behöver få in mer frisk luft. Att arbete i bra arbetsmiljöer med ren och frisk luft är viktigt, men det är även viktigt att ni i personalen har pratat igenom riskerna med att öppna upp era portar. Detta är ett samtal som måste föras kontinuerligt och inte bara när en nyanställd person börjar arbeta hos er.

6. Se fördelarna med ett bärbart trygghetslarm

Arbetar du ensam på en verkstad, eller ni har kanske personal som brukar jobba själva på kvällen? Att arbeta ensam i ett industriområde, omringad av verktyg och material som kan vara av intresse för potentiella tjuvar kan vara en utsatt situation. Genom att bära ett bärbart trygghetslarm kan den anställda känna sig trygg och veta att den bara är ett knapptryck ifrån vår larmcentral eller en väktare om en situation skulle eskalera.

Ett bärbart trygghetslarm är även fördelaktigt om en olycka skulle inträffa och den anställde behöver tillkalla på hjälp men inte kan ta sig till någon telefon. 

7. Försvåra för tjuven med ett nyckelskåp

Om en inbrottstjuv vill stjäla en bil på gatan behöver den göra någon typ av skada för att komma in i bilen. På en bilverkstad finns bilar och nycklar samlat och oftast bara några meter, vilket givetvis gör det extra intressant för den kriminella. Säkerställ att dina kunders bilnycklar alltid är inlåsta i ett nyckelskåp och att skåpet sedan är noga övervakat med hjälp av övervakningskameror. 

8. Gör din investering nu och slipp oväntade kostnader

Om ett inbrott inträffar kan priset för säkerhetsarbetet bli högt. Det är billigare i längden om du kontrollerar säkerheten och situationen innan något händer. Gå igenom punkterna på denna lista och gör en säkerhetsanalys för att se om du och ditt företag har allt som ni behöver. Om inte kan det vara värt att göra investeringen nu, i stället för att betala kostnaderna som ett inbrott innebär.

En säkerhetspartner du kan lita på 

Securitas är en trygg partner med omfattande kunskap kring hur du bäst skyddar din verksamhet med såväl små som stora medel. Vi har också god erfarenhet av att hjälpa företag med säkerhetslösningar anpassade efter just era behov. Vi kan därför garantera att ditt företag får bästa tänkbara skydd.

Vill du ha hjälp med riskbedömning och säkerhetslösningar? Lämna dina uppgifter i formuläret nedan så ringer vi upp dig. Första riskbedömningen gör vi alltid helt utan kostnad.

Nyfiken på våra säkerhetslösningar?

Fyll i dina kontaktuppgifter så hjälper vi dig att hitta den bästa säkerhetslösningen för dig och ditt företag. Vill du hellre ringa oss? Då når du vår telefonlinje för företag på 010-470 55 50.

Tack!

En av våra servicerådgivare kommer att kontakta dig inom kort!

Genom att fylla i och skicka oss detta formulär godkänner du att Securitas behandlar dina personuppgifter. Läs mer här.