Skip to main content

Minska säkerhetsriskerna för din personal

Även om ni inte ser några uppenbara risker på er arbetsplats så finns de fortfarande där. Det kan handla om allt ifrån konfrontation med aggressiva medlemmar till tunga lyft när ni ska städa upp lokalen. Genom att identifiera de vanligaste farorna på er arbetsplats så minskar du riskerna och personalen vet hur de ska hantera oväntad situationer.

Se till att ni lyfter rätt – även när ni städar

Ett av de vanligaste mantran man kan höra på ett gym är att man ska ”lyfta rätt”, detta för att spara på rygg och andra kroppsdelar. Denna inställning gäller såväl vid marklyft som när personalen städar upp i lokalen. Det är inte ovanligt att vikter och annan tung träningsutrustning sprids ut i er lokal, och att ni i personalen måste se till att de kommer tillbaka till sina platser. Detta kan innebära många lyft för er under en arbetsdag – inte minst när ni ska stänga för kvällen – se därför till att även ni lyfter rätt för att undvika förslitningsskador.

Undvik slarvfel som kan leda till bränder

Det är viktigt att ert personalrum är säkert – även när ni inte är där. Kaffekokare som lämnas påslagna eller mobilladdare som sitter kvar i vägguttaget över natten kan vara starten på en brand. Var noga med att koppla ut elektrisk utrustning som inte används. Ett annat bra tips är att ha timers som ser till att er elektriska utrustning slås av efter en viss tidsintervall.

Tänk inte bara fysiskt välmående, utan även psykiskt

Att jobba på en träningsanläggning innebär att ni omger er av människor som har mycket energi. Tyvärr kan denna energi slå över till något negativt och er personal kan riskera att konfronteras av missnöjda eller aggressiva medlemmar. Det är viktigt att ni har ett öppet diskussionsklimat där dina anställda känner sig bekväma med att vädra sina tankar och känslor. Om någon i personalen känner obehag behöver ni kunna erbjuda stöttning genom samtal eller annan support.

Om ni ofta har hotfulla situationer på er träningsanläggning kan ni jobba med larmknappar. Personalen kan antingen ha dem med sig när de är ute och rör sig i lokalen eller kan de vara placerade i receptionen. På så sätt är ni bara ett knapptryck ifrån hjälp om en situation skulle kännas obehaglig eller hotfull. 

Underlätta för dem som rör sig i lokalen

Ni har dagligen en stor rotation av människor och det är troligtvis väldigt få av era besökare som tänker på säkerheten. Därför är det extra viktigt att utrymningsvägar är tydligt markerade och framkomligheten god. Se till att inga vikter eller annan utrustning står i vägen för utrymningsvägar eller er brandsläckningsutrustning. Om en olycka sker kan ni i personalen behöva hjälpa era medlemmar ut i säkerhet. Här kan Securitas hjälpa er genom att gå igenom utrymningsplanen och arrangera brandövningar.

Få koll på vad ni ska göra om olyckan är framme

Ibland händer det otänkbara trots att du gjort vad du kunnat för att minimera riskerna. Det är därför viktigt att alla vet vad de ska göra vid nödsituationer. Se till att alla anställda, även nyanställda, vet vilka rutiner som gäller och hur säkerhetsutrustningen används.

Brandsläckningsutrustning och eventuell skyddsutrustning gör inte någon nytta om inte personalen vet hur den används, utbilda personalen i vad som gäller. Det är också din uppgift att kontrollera lokalen regelbundet efter brandrisker.

För att liknande olyckor inte ska upprepas är det också viktigt att du som ansvarig dokumenterar det som hänt och lär av situationen. Alla allvarliga olyckor som drabbar anställda ska rapporteras till Arbetsmiljöverket.

Ta rätt beslut med hjälp av Securitas

När du och dina anställda känner er trygga på jobbet arbetar ni mer effektivt och kan optimera era medlemmars träningsresultat. För att vara säker på att alla möjliga risker i dina lokaler identifieras och rätt säkerhetslösningar installeras kan du vända dig till experter inom området.

Med Securitas som partner behöver du inte oroa dig över säkerheten på din arbetsplats. Vi har lång erfarenhet, ett brett utbud av säkerhetssystem och kan göra allt från att ta ett helhetsgrepp kring säkerheten på din träningsanläggning till att hjälpa dig med ett specifikt område.

Vill du ha hjälp med riskbedömning och säkerhetslösningar? Lämna dina uppgifter i formuläret nedan så ringer vi upp dig. Första riskbedömningen gör vi helt utan kostnad.

Nyfiken på våra säkerhetslösningar?

Fyll i dina kontaktuppgifter så hjälper vi dig att hitta den bästa säkerhetslösningen för dig och ditt företag. Vill du hellre ringa oss? Då når du vår telefonlinje för företag på 010-470 55 50.

Tack!

En av våra servicerådgivare kommer att kontakta dig inom kort!

Genom att fylla i och skicka oss detta formulär godkänner du att Securitas behandlar dina personuppgifter. Läs mer här.