Skip to main content

Minska säkerhetsriskerna för butikspersonalen

Att jobba i butik innebär sociala och varierande arbetsdagar. Men arbetsbelastningen kan vara tung och risk för stölder och konfrontationer kan oroa dina medarbetare. Genom att ha koll på de vanligaste farorna vad gäller butiksarbete så minskar du riskerna och personalen vet hur de ska hantera oväntade situationer.

Underlätta för dem som rör sig i lokalen

Butiker är publika lokaler där mycket människor rör sig. Förmodligen tänker inte många av dem på säkerheten. Därför är det extra viktigt att utrymningsvägar är tydligt markerade och framkomligheten god under butikens öppettider. Se till att inget står i vägen för utrymningsvägar eller butikens brandsläckningsutrustning. Om en olycka sker så kan personalen behöva hjälpa kunderna ut från butiken. Här kan Securitas hjälpa er genom att gå igenom utrymningsplanen och öva på utrymningsvägar.

Se över lösa elkablar och förvaring nära elkällor

Tyvärr är anlagda bränder inte ovanligt och om du förvarar brännbart material som lastpallar utanför din lokal kan en brand snabbt sprida sig. Tänk också på att inte förvara saker för nära elcentraler, varma lampor eller annat som kan bli brandfarligt. Även mänsklig faktor som att glömma spisen på i personalköket kan leda till brand. Installera därför timer på all elektronisk utrustning.

Det är lag- och försäkringskrav på att ha rätt brandskydd och en utrymningsplan. Brandsläckningsutrustning och eventuell skyddsutrustning gör inte heller någon nytta om inte personalen vet hur den används. Utbilda personalen i vad som gäller och utrusta dem med rätt hjälpmedel. Det är också din uppgift att kontrollera lokalen regelbundet efter felaktiga ellösningar och trasiga elledningar.

Försvåra för tjuven

Snatteri, inbrott och stöld är vanligt i butik. Vanligast är snatteri eller stölder när butiken är öppen men det kan också ske planerade inbrott när butiken är stängd. Det är tyvärr också vanligt att använda en anställd för att ta sig in utan att sätta igång larmsystemet. Förvara stöldbegärliga varor på platser där ingen kan slå till obemärkt. Det är också bra att utrusta kritiska områden, som stängsel och ingångar, med larm och kameraövervakning. Glöm inte heller bort dina anställda. Lär dem hur de ska agera om de ertappar en inbrottstjuv.

Håll koll på hur dina anställda mår

Butiksarbete innebär ofta mycket stillastående, tunga lyft och hög arbetsbelastning. Investera i dina anställdas hälsa genom att fråga dem hur de mår, ha lagom långa arbetspass och erbjuda rätt utbildningar. Kom också ihåg att du enligt arbetsmiljölagen är skyldig att regelbundet undersöka arbetsmiljön för att se om det kan finnas risker för dina anställda. Arbeta systematiskt med företagets arbetsmiljöarbete och se över arbetskulturen.

Säljer du farliga varor?

Om du säljer farliga varor i din butik är det extra viktigt att du har koll på säkerheten. Olika farliga varor i olika mängder innebär olika säkerhetsåtgärder eller tillstånd som du måste ha koll på. Det är ditt ansvar att allt går rätt till. Det är också extra viktigt att resten av säkerheten sköts felfritt och att personalen är utbildade i både allmän säkerhet och hantering av de varor butiken säljer.

Få koll på vad du ska göra om olyckan är framme

Ibland händer det otänkbara trots att du gjort vad du kunnat för att minimera riskerna. Det är därför minst lika viktigt att alla vet vad de ska göra vid nödsituationer. Se till att alla anställda, även nyanställda, vet vilka rutiner som gäller och hur säkerhetsutrustningen används.

För att liknande olyckor inte ska upprepas är det också viktigt att du som ansvarig dokumenterar det som hänt och lär av situationen. Alla allvarliga olyckor som drabbar anställda ska rapporteras till arbetsmiljöverket och det är viktigt att polisanmäla stölder.

Tänk också på att företagskulturen kan avgöra om dina anställda anmäler mindre olyckor och risker de identifierat. En bra arbetskultur som förespråkar trygghet och säkerhet kommer också skapa en bättre arbetsmiljö.

Ta informerade beslut med hjälp av proffs

När du och dina anställda känner er trygga på jobbet arbetar ni mer effektivt och maxar produktiviteten. För att vara säker på att alla möjliga risker i dina lokaler identifieras och rätt säkerhetslösningar installeras kan du vända dig till experter inom området.

Med Securitas som partner behöver du inte oroa dig över säkerheten på din arbetsplats. Vi har lång erfarenhet, ett brett utbud av säkerhetssystem och kan göra allt från att ta ett helhetsgrepp kring säkerheten i din butik till att hjälpa dig med ett specifikt område.

Vill du ha hjälp med riskbedömning och säkerhetslösningar? Lämna dina uppgifter i formuläret nedan så ringer vi upp dig. Första riskbedömningen gör vi alltid helt utan kostnad.

Nyfiken på våra säkerhetslösningar?

Fyll i dina kontaktuppgifter så hjälper vi dig att hitta den bästa säkerhetslösningen för dig och ditt företag. Vill du hellre ringa oss? Då når du vår telefonlinje för företag på 010-470 55 50.

Tack!

En av våra servicerådgivare kommer att kontakta dig inom kort!

Genom att fylla i och skicka oss detta formulär godkänner du att Securitas behandlar dina personuppgifter. Läs mer här.