Skip to main content

Guide: Att larma en lastbil - säkerhet för transportföretag

För dig som företagare i transportbranschen är säkerheten viktig eftersom dina medarbetare ofta befinner sig ensamma ute på vägarna. Så hur skyddar du dina anställda och varor från olyckor, hot och stölder? Och hur larmas egentligen en lastbil? Vår guide hjälper dig att få kontroll över säkerheten.

1. Öka tryggheten på vägarna med alarm och GPS

Det finns flera sätt att öka säkerheten för dina chaufförer när de är ute på vägarna. För det första bör du larma lastbilarna för att undvika stöld av såväl varor som bildelar, exempelvis när föraren stannar vid ett raststopp.

Du kan också investera i bärbara larmknappar för att öka tryggheten för dina chaufförer. Om larmet utlöser skickas en signal till vår larmcentral som direkt får upp föraren på kartan och kan vidta åtgärder. Det kan också vara en bra idé att installera en komradio i bilen så att föraren kan ha direktkontakt med larmcentralen om en nödsituation skulle uppstå.

2. Säker arbetsmiljö för chaufförens skull

Se till att dina medarbetare har en trygg arbetsmiljö. Många risker uppstår vid på- och avlastning, speciellt vid transport av tyngre varor. En del av säkerhetsansvaret faller även på mottagaren av varorna, men det är viktigt att du som arbetsgivare också tar ditt ansvar så att det är säkert att lasta och lossa. Lastbilen och dess lyftanordning ska vara säker och besiktigas regelbundet och föraren ska ha den kunskap och de tillstånd som krävs för att lasta, lossa och köra.

Sist men inte minst - trötthet vid ratten är en stor trafikfara. Se till att de förare som kör långa sträckor får tillräcklig med återhämtning mellan arbetspassen.

3. Trygg transport av känsliga varor

Beroende på vad du transporterar är det också viktigt att chauffören har god kunskap i hur känsliga varor ska hanteras. Transporterar ni lättantändliga eller kemiska ämnen ska chauffören veta hur de hanteras för att undvika olyckor.

Om olyckan ändå är framme ska medarbetarna vara utbildade i att släcka bränder eller hantera situationen. Du behöver också se till att lastbilen är utrustad med brandsläckare och annan säkerhetsutrustning. Här kan Securitas hjälpa till med allt från utbildningar till rätt utrustning.

4. Kontrollera att bilen kommer fram med Geofence

Är du orolig att lastbilen ska kapas eller komma på villovägar? Då kan du använda dig av ett så kallat Geofence, ett  virtuellt staket runt vägen som lastbilen förväntas åka. Om lastbilen avviker från den planerade rutten så går ett larm till larmcentralen och väktare skickas ut för att kontrollera vad som har gått fel.

5. Säkra lagret innan olyckan är framme

Om ditt företag även utgår från ett lager tillkommer ytterligare säkerhetsanpassningar för att öka tryggheten. Lagret är en riskfylld miljö och kostnaderna kan bli höga om olyckan är framme. Du bör därför tänka igenom allt från systematiskt brandskyddsarbete till utbildningar och rutiner som förhindrar olyckor. Läs mer om säkerhet för lagret.

Ta hjälp av en säkerhetspartner

Securitas kan hjälpa dig att ta ett helhetsgrepp kring säkerheten. Lämna dina uppgifter i formuläret nedan så ringer vi upp dig. Första riskbedömningen gör vi helt utan kostnad.

Nyfiken på våra säkerhetslösningar?

Fyll i dina kontaktuppgifter så hjälper vi dig att hitta den bästa säkerhetslösningen för dig och ditt företag. Vill du hellre ringa oss? Då når du vår telefonlinje för företag på 010-470 55 50.

Tack!

En av våra servicerådgivare kommer att kontakta dig inom kort!

Genom att fylla i och skicka oss detta formulär godkänner du att Securitas behandlar dina personuppgifter. Läs mer här.