Skip to main content

Säkra butiken med larm, brandskydd och kameraövervakning

Oroa dig inte över inbrott eller snatteri i din butik - se i stället till att ha den säkerhet som behövs. En del knep kan du ta till själv och andra frågor kan du behöva experthjälp för att lösa. Här guidar vi dig genom de smartaste säkerhetstipsen anpassade för dig som driver butiksverksamhet.

Så får du en säker butik med trygg personal och nöjda kunder

1. Samarbeta med andra butiker i området

Det finns många sätt att utöka säkerheten i din butik, speciellt om den ligger i ett citycentrum. I citymiljö kan du gå med i en så kallad bevakningsring - en anslutning av butiker i samma område som tar gemensam säkerhetshjälp av en säkerhetspartner.

Butikerna som är anslutna får dagliga besök av väktare och vi skyltar upp butiken för att visa att du är ansluten. Under kvällar och helger ronderar väktare också i området för att öka tryggheten. Väktarna kan antingen vara uniformerade, för att synas, eller civilklädda, för att smälta in bland kunderna.

2. Ökad medarbetartrygghet med dolda larmknappar

För att dina anställda ska känna sig trygga i butiken, speciellt när de jobbar ensamma, kan du använda dig av ett trygghetslarm. Det kan antingen installeras som en dold larmknapp under kassalinjen eller bäras runt av dina anställda. På så sätt är hjälpen alltid bara ett knapptryck bort.

När du är ansluten till en bevakningsring tillkallas den väktare som patrullerar din butik och som alltid är i närheten. Det finns också larmknappar som kopplar upp dig till vår larmcentral, som i sin tur skickar ut väktare vid behov. 

3. Förhindra stölder med larmbågar och utpasseringskontroll

Larmbågar kan också minska risken för stöld. Bågarna installeras i entrén till butiken samtidigt som dina varor utrustas med larmbrickor som enkelt tas bort i kassan. Om signalerna som sänds ut mellan bågarna mottas av en larmbricka utlöser larmet.

Uniformerade väktare också göra oanmälda utpasseringskontroller där de kontrollerar att besökare, personal eller leverantör som är på väg ut med varor har kvitto eller utförselbevis. De som utför kontrollen är speciellt utbildade för att utföra tjänsten med god service. Väktarna kan också hjälpa till att kontrollera att levererade varor överensstämmer med beställningen, samt kontrollera att transportfordon är tomma efter leverans.

4. Ta hjälp med att utvärdera personalens kassahantering

Kontrollanter från Securitas kan dessutom göra testköp i butiken. De besöker då butiken i civil klädsel och genomför ett köp som en vanlig kund, och kan då bland annat utvärdera personalens kassahantering. Vi återkopplar till dig med resultat från testerna och vid behov ger vi förslag på förbättringar. 

6. Larm och övervakningskameror ökar säkerheten när butiken är tom 

Butiker löper också risk att utsättas för både inbrott och skadegörelse nattetid. Med rätt larm meddelas du direkt om något händer och du behöver inte oroa dig i onödan. Att ha ett godkänt larm kan dessutom vara ett krav för att få ut ersättning från din försäkring ifall någonting händer. Läs mer hur du uppfyller kraven i din försäkring här.

Övervakningskameror är dina ögon på natten. Kamerorna verkar avskräckande för eventuella inbrottstjuvar men om olyckan skulle vara framme är inspelningen också viktigt bevismaterial. Väljer du kameror från Securitas hjälper vi dig att skylta butiken så att det syns utåt.

6. Tillfället gör tjuven - tänk på omgivningen

En till synes harmlös sak som lösa stenar utanför butiksfönstret kan också bli ett tillhygge för någon att krossa fönstret och ta sig in i lokalen med. Lastpallar eller annat överblivet material som förvaras för nära husfasaden ökar också risken för anlagda bränder. Lämna inte saker framme som gör det enklare att göra inbrott eller förstöra.

7. Förebygg dyra brandolyckor

Är du rädd för elfel, felhantering av brandfarliga varor eller bara att någon glömmer att stänga av kaffebryggaren i personalköket? En brand i butiken kan få stora konsekvenser - i värsta fall kan ni tvingas hålla stängt en tid efteråt. Se därför över brandriskerna innan olyckan är framme, så sparar du pengar i längden.

Tänk på att butikens besökare inte har koll på brandrutinerna. Det är därför extra viktigt att din personal har koll, att utrymningsplanen är tydlig, och att nödutgångar och släckutrustning inte blockeras.

8. Säkerhetsutbildningar gynnar både dig och dina anställda

Informera och utbilda dina medarbetare om de säkerhetsrutiner som finns i butiken så att alla vet vad de ska göra om olyckan är framme. Vems ansvar är det att larma av och på vid öppning och stängning? Vet alla var trygghetslarmet sitter och när det ska användas? 

Securitas erbjuder skräddarsydda utbildningar för handelsanställda, där vi lär dina medarbetare om allt från rån, hot och stölder till kassarutiner och brandsäkerhet. Målet är att personalen ska känna sig trygga och ha stöd för sitt agerande oavsett situation.

9. Skippa inte IT-säkerheten

Sist men inte minst, glöm inte den digitala miljön i ditt säkerhetsarbete. Mindre butiker råkar sällan ut för riktade cyberattacker, men det räcker med att någon klickar på fel länk i ett mejl för att ställa till det. Ni kan också drabbas indirekt via större system ni använder er av. Ofta är det kassasystemet, butikens hjärta, som drabbas. Att ha en tydlig IT-säkerhetspolicy som hjälper medarbetarna att ta rätt beslut i den digitala miljön kan göra mycket. Läs mer om cybersäkerhet för ditt företag här.

Ta hjälp av en trygg säkerhetspartner

Securitas hjälper dig med en första riskbedömning och hittar de säkerhetslösningar som passar din verksamhet. Vi har lång erfarenhet av anpassade säkerhetslösningar och hjälper dig med allt från att välja produkter och installera dem, till att utbilda din personal och göra underhållsservice. Med Securitas som partner får du en enkel och trygg vardag så att du kan fokusera på din verksamhet. När du har bestämt dig så tar vi hand om resten.

Vill du ha hjälp med att säkra ditt företag? Lämna dina uppgifter i formuläret nedan så ringer vi upp dig. Första riskbedömningen gör vi alltid helt utan kostnad.

Nyfiken på våra säkerhetslösningar?

Fyll i dina kontaktuppgifter så hjälper vi dig att hitta den bästa säkerhetslösningen för dig och ditt företag. Vill du hellre ringa oss? Då når du vår telefonlinje för företag på 010-470 55 50.

Tack!

En av våra servicerådgivare kommer att kontakta dig inom kort!

Genom att fylla i och skicka oss detta formulär godkänner du att Securitas behandlar dina personuppgifter. Läs mer här.