Skip to main content

Har ditt företag godkända larm?

Det är inte lätt att hålla reda på vilka försäkringskrav du har när det kommer till företagets säkerhet. Förmodligen har du andra saker som du hellre fokuserar på. Men genom att säkerställa att ni lever upp till försäkringbolagets krav så besparar du dig en hel del huvudvärk om olyckan väl är framme.

Här reder vi ut vad som menas med larmklass och tipsar om hur du tar reda på om företaget lever upp till försäkringskraven. Vi ger också exempel på säkerhetslösningar och utrustning som stärker tryggheten på arbetsplatsen.

Godkänt larm är en förutsättning för ersättning

Det är viktigt att veta vilka försäkringskrav kopplade till säkerhet som gäller på ditt företag. En bra start är att säkerställa att ditt företag har godkända larm, eftersom det är en förutsättning för att få ut ersättning vid exempelvis inbrottsförsök. Börja med att ta reda på vilken larmklass du behöver ha.

Vilken larmklass gäller ditt företag?

Det finns fyra larmklasser för företagslarm hos små- och medelstora företag. Larmklass 1 är lägst och larmklass 4 är högst. Larmklassen är kopplad till hög respektive låg risk. Risken bedöms efter det som finns mellan företagets fyra väggar. Exempel på verksamheter och branscher med högst larmklass är guldsmeder, banker, butiker och läkemedelsbolag. Vid it-investeringar eller olika typer av maskiner är det klokt att försäkra företaget i en högre larmklass. Oavsett bransch eller tillgångar bör alla företagare ställa sig frågan: vad vill jag skydda och vad blir konsekvenserna om jag inte får ut ersättning från försäkringen?

Fler skäl till hög säkerhet på företaget

Det finns förstås fler skäl till hög säkerhet än att möta lagkrav och försäkringskrav. Fundera på hur företaget drabbas av alltför stora skador. Kommer produktionen påverkas? Blir den ekonomiska förlusten hanterbar? Ju högre säkerhet, desto bättre kan du förhindra tråkiga konsekvenser som påverkar ekonomin. Som arbetsgivare är det dessutom viktigt att värna om medarbetarnas trygghet och välmående. Även här spelar säkerhet och kunskap kring säkerhetsrutiner stor roll och stärker förtroendet för dig som arbetsgivare.

Så lever du upp till försäkringskraven

Inom försäkringsfrågor är larmklassen avgörande. Företaget är klassificerat efter någon av de fyra larmklasserna – försäkringsbolaget vet vilken larmklass företaget tillhör. Baserat på din larmklass hjälper Securitas dig att installera rätt företagslarm och säkerställer att företaget möter försäkringsbolagets krav på säkerhetslösningar.

Riskbedömning på plats

Beroende på vilken larmklass som företaget har så gör vi antingen ett besök på plats eller riskbedömer på distans. Tillsammans går vi igenom behoven och tittar på ritningar och planlösning. Sedan tar vi fram en säkerhetslösning anpassad för din verksamhet med godkända larm som uppfyller försäkringskraven. Vi gör en rundvandring i lokalerna med dig och undersöker vad du behöver.

Några exempel på vad dessa säkerhetslösningar kan vara:

  • Kortläsare på insidan och utsidan av dörrar
  • Dörrar med el- eller motoriserade lås
  • Inbrottslarm (dörr-, fönster- och rörelsedetektorer)
  • Så kallat smart ljus (belysning som aktiveras vid rörelse)
  • Kameraövervakning
  • Väktare som tittar till lokalerna efter arbetstid.
  • Personlarm eller fordonslarm

I äldre byggnader ser vi ofta att fönstren har vred men saknar lås. Lika vanligt är det med fastigheter i två våningar där bara den första våningen är larmad. Vi synar luckorna i ditt företags nuvarande säkerhet för att öka tryggheten och att du uppfyller försäkringskraven.

Vad vill du skydda?

Med hjälp av Securitas produkter och rådgivning kan du känna trygghet i att företaget lever upp till försäkringskraven. Vi tar fram anpassade säkerhetslösningar baserat på företagets behov. Att ta kontakt med Securitas är ett första steg mot en trygg tillvaro där du vet att ditt företag lever upp till försäkringskraven för din.

Vill du ha hjälp med riskbedömning och säkerhetslösningar? Lämna dina uppgifter i formuläret nedan så ringer vi upp dig. Första riskbedömningen gör vi helt utan kostnad.

Nyfiken på våra säkerhetslösningar?

Fyll i dina kontaktuppgifter så hjälper vi dig att hitta den bästa säkerhetslösningen för dig och ditt företag. Vill du hellre ringa oss? Då når du vår telefonlinje för företag på 010-470 55 50.

Tack!

En av våra servicerådgivare kommer att kontakta dig inom kort!

Genom att fylla i och skicka oss detta formulär godkänner du att Securitas behandlar dina personuppgifter. Läs mer här.