Skip to main content

Fem fördelar med att ha kameraövervakning på ditt skolområde

Skolområden har tyvärr en tendens att bli utsatta för skadegörelse både under och efter skoltid. Genom att arbeta med kameraövervakning kan ni både avskräcka skadegörare och få bevismaterial den dagen ett brott har begåtts. Här har vi listat fem anledningar varför kameraövervakning är en bra investering.

5 anledningar till att ha kameraövervakning på skolan

Även efter att skolklockan har ringt för dagen brukar skolområden dra till sig nuvarande och gamla elever. Skolgårdar är en populär samlingsplats för ungdomar att hänga och umgås kring. Givetvis är det positivt att skolområdet är attraktivt för eleverna, även utanför skoltid, men det medför tyvärr en ökad risk för klotter och annan skadegörelse.

Med hjälp av kameraövervakning, och skyltar som tydligt visar att området är övervakat, kan ni avskräcka folk som funderar eller planerar att utföra någon typ av skadegörelse.

Tänk på att bevakningsintresset måste väga tyngre än integritetsintresset för att ni ska få tillstånd att använda kameraövervakning. Generellt kan man säga att integritetsintresset väger mycket tungt på en skola med hänvisning till att det är just barn som bevakas.

Det är inte alla ytor inne på en skola, eller på skolområdet, som är tillståndspliktiga. Vill du kameraövervaka ytor inne på skolan, dit allmänheten inte anses ha tillträde, behöver du inte söka tillstånd. Ni måste dock fortfarande följa reglerna i dataskyddsförordningen och kamerabevakningslagen.

Ni kan läsa mer om vilka ytor som är tillståndspliktiga, och hur man ansöker om tillstånd, på Integritetsmyndighetens hemsida.

Med rätt kunskap är kameraövervakning ett bra redskap för att förhindra skadegörelse och annan problematik. Vi har listat fem anledningar till varför kameraövervakning är en bra investering för din skola.

1. Förhindra skadegörelse på er fasad

Ett av de största problemen när det kommer till skadegörelse på en skola är klotter eller krossade fönsterpartier. Med hjälp av att sätta kameror som övervakar er fasad kan ni enkelt åtgärda dessa problem. Arbetar ni även med uppkopplade högtalare kan våra kameraoperatörer kommunicera och avskräcka personer som närmar sig fasaden för att skada den.

2. Få ögon på taket

Ett annat stort problem är att folk tar sig upp på taken. Utöver att det utgör en stor fallrisk om personerna faller ner, kan de även innebära att klättrarna har sönder känsligt takmaterial vilket kan resultera i dyra reparationskostnader. Övervakningskameror med videoanalys triggas igång när de identifierar rörelse och kan då uppmärksamma våra kameraoperatörer att ta en närmre titt om att det finns människor på taket.

3. Skolgården – populär även efter skoltid

Generellt sett anses skolgårdar vara brottsutsatta platser då skolområdena oftast ligger centralt i en stad eller by – samtidigt som de kan vara väldigt mörka under kvällar och nätter. En miljö som kan vara inbjudande för den som vill utföra olagliga affärer. Genom att jobba med kameraövervakning på skolgården kan ni se all aktivitet som försiggår även efter skoltid. 

4. Få fram bevis vid brott

En vanligt förekommande skadegörelse på en skola är att någon sätter eld på en papperskorg, eller att en vask fylls med pappershanddukar så att vattnet svämmar över. Med hjälp av kameraövervakning i era korridorer kan ni se när människor kommer och går ifrån olika rum, vilket underlättar ert arbete när ni ska fastställa vem det var som utförde skadegörelsen. Ni kan antingen själva gå in i systemet och leta fram materialet, eller kan ni be en av Securitas kameraoperatörer att göra det åt er.

5. Hjälper er hålla huvudet kallt

Om en brand eller annan olycka skulle inträffa kan det vara svårt för era lärare och de andra i personalen att i den stressade situationen agera och tänka rationellt. Våra kameraoperatörer är utbildade och har erfarenhet att arbeta och guida vid dessa situationer. Med hjälp av uppkopplade kameror kommer ni få ytterligare hjälp om hur ni ska gå tillväga, kameraoperatören kan även larma till brandkåren och ge dem information om hur platsen ser ut.

Ta hjälp av en trygg säkerhetspartner 

Securitas hjälper dig med er säkerhet - från start till slut. När det kommer till att sätta upp övervakningskameror i eller runt om en skola är det viktigt att man har rätt kunskap, dokumentation och tillstånd. 

Övervakningskameror är ett väldigt bra verktyg, men det kräver också att ni ställer rätt frågor till er själva innan ni påbörjar er tillståndsansökan. Vi på Securitas har erfarenheten av att jobba med kameraövervakning på skolor, även om vi inte får skicka in er ansökan så hjälper vi er gärna när ni ska ta fram den dokumentation som ni behöver. 

Vill du ha hjälp med riskbedömning och säkerhetslösningar? Lämna dina uppgifter i formuläret nedan så ringer vi upp dig. Första riskbedömningen gör vi helt utan kostnad.

Nyfiken på våra säkerhetslösningar?

Fyll i dina kontaktuppgifter så hjälper vi dig att hitta den bästa säkerhetslösningen för dig och ditt företag. Vill du hellre ringa oss? Då når du vår telefonlinje för företag på 010-470 55 50.

Tack!

En av våra servicerådgivare kommer att kontakta dig inom kort!

Genom att fylla i och skicka oss detta formulär godkänner du att Securitas behandlar dina personuppgifter. Läs mer här.