Skip to main content

Listan som hjälper dig öka tryggheten under pandemin

Har ni anpassat företagets affärsmodell efter nya kundbeteenden och arbetssätt efter pandemins start? Bra, men glöm inte att förändringarna också påverkar säkerhetsbehoven. Kontrollera därför att ni har det som krävs vad gäller cybersäkerhet, larm och kameraövervakning. Här är checklistan som ser till att företaget är säkert även i pandemitider.

Checklista för att säkra företaget under pandemin:

 • Samhörighet på distans ✓
 • Säker VPN för hemarbete ✓
 • Möjlighet att hålla avstånd ✓
 • Handsprit och desinficering ✓
 • Ha koll på antalet personer som vistas i lokalen ✓
 • Kameror för att identifiera var trängsel uppstår ✓
 • Installera kassaskydd ✓
 • Modern teknik för att ha koll när du inte är på plats ✓
 • Kontrollera lokalen regelbundet ✓
 • Trygghetslarm för ensamarbetare ✓
 • Regelbundna kontroller vid ensamarbete ✓
 • Löpande dialog med medarbetarna ✓

Hemarbetande kollegor

Om du har många medarbetare som arbetar hemifrån behöver du som företagare fundera på hur säkerheten såväl som den mentala hälsan påverkas.

Samhörighet på distans ✓

Hemarbete gör det svårare att socialisera med kollegorna - vilket kan sänka moralen. Glöm inte att planera in sociala aktiviteter. Det kan vara så enkelt som att logga in 5 minuter tidigt i mötet för att hinna prata av sig lite, eller att boka in en distansfika på fredagar. På så sätt bidrar du till en bättre arbetsmiljö för alla.

Säker VPN för hemarbete ✓

När dina medarbetare jobbar hemifrån eller på café ökar riskerna i den digitala miljön. Speciellt om de är anslutna till ett öppet nätverk. Se till att ni har en säker VPN som skyddar från intrång.

Smittsäkra lokalen

Du har ett stort ansvar för att dina företagslokaler är smittsäkrade och att dina medarbetare känner sig trygga på jobbet. Här är några saker att tänka igenom.

Möjlighet att hålla avstånd ✓

Finns det bra möjlighet att hålla avstånd till varandra eller bör ni möblera om bland butikshyllorna eller minska på antalet skrivbord? Glöm inte att upplysa medarbetare och kunder om hur de kan hjälpa till. Har du till exempel satt upp skyltar som påminner om att hålla avstånd?

Handsprit och desinficering ✓

Har du ställt ut tillräckligt med handsprit i lokalen? Om ni arbetar på ett kontor kan det även vara bra att komplettera med desinfektionsmedel så att medarbetarna kan rengöra skrivbordet, speciellt om medarbetarna inte har personliga arbetsplatser och byter skrivbord från dag till dag.

Ha koll på antalet personer i lokalen ✓

Se till att trängsel inte uppstår och att dina medarbetare eller kunder känner sig trygga. På kontoret kan du implementera ett bokningssystem så att ni alltid vet hur många som kommer vara på kontoret varje dag - medan butiken kan behöva ett system som redan vid ingången indikerar hur många besökare ni har just nu.

Kameror för att identifiera var trängsel uppstår ✓

Du kan också använda dina övervakningskameror till att identifiera områden i lokalen där människor vanligen samlas och trängsel lätt uppstår. Kanske är det dags att möblera om utifrån dessa insikter?

Installera kassaskydd ✓

För dig som driver butik eller café är ett enkelt sätt att skydda människor att sätta upp ett kassaskydd i plexiglas – det minskar risken för smittspridning mellan kassapersonal och kunder.

Skydda tomma lokaler

Om det istället är tomt i dina lokaler under pandemin uppstår andra typer av risker. Inbrottsrisken ökar när ni inte är på plats och skador som exempelvis vattenläckor kan upptäckas för sent och förstöra lokalerna. Så här förebygger du riskerna. 

Modern teknik för att ha koll när du inte är på plats ✓

Numera finns det tekniska lösningar som gör dig mindre utsatt. Med larm och kameraövervakning har du alltid koll på lokalen, även när du inte är på plats. Så har du inte uppdaterat din larm- och kameralösning på ett tag kan det här vara ett utmärkt tillfälle. Om du använder Securitas app har du allt i mobilen, och du kan också styra saker som temperatur i lokalen utan att vara på plats.

Kontrollera lokalen regelbundet ✓

För att förebygga riskerna är det bra att någon kontrollerar lokalerna ibland. Om du inte har tid att kontrollera göra det själv kan Securitas väktare patrullera dina lokaler och se till att du inte får några obehagliga överraskningar när du kommer tillbaka.

Ökad trygghet vid ensamarbete

Många företag tvingas dra ned på personalstyrkan när ekonomin går trögt - men en högre andel ensamarbete öppnar också upp för högre risk för de som jobbar ensamma. Så här säkrar du arbetsmiljön även när dina anställda arbetar ensamma.

Trygghetslarm för ensamarbetare ✓

Medarbetare som utför ensamarbete känner sig ofta tryggare med ett trygghetslarm, som kopplas direkt till Securitas larmcentral. På så sätt finns hjälp alltid nära till hands.

Regelbundna kontroller vid ensamarbete ✓

Om du väljer att samarbeta med Securitas kan vi också planera in regelbundna kontroller där vår personal kommer förbi och säkerställer att dina ensamarbetande medarbetare känner sig trygga. 

Ta in medarbetarnas perspektiv ✓

Sist men inte minst - ha en öppen dialog med dina medarbetare och fånga upp eventuell oro. Möjliggör i största möjliga mån för de som är oroliga att arbeta hemifrån. När dina medarbetare känner sig trygga mår både de och företaget bättre.

Ta hjälp av en säkerhetspartner

Är du osäker på vad du behöver göra för att öka säkerheten? Vill du hellre fokusera på att driva verksamheten än att oroa dig? Vi hjälper dig gärna med alltifrån riskbedömning till säkerhetslösningar - så att du kan fokusera på att driva företaget.

Vill du ha hjälp med riskbedömning och säkerhetslösningar? Lämna dina uppgifter i formuläret nedan så ringer vi upp dig. Första riskbedömningen gör vi helt utan kostnad.

Nyfiken på våra säkerhetslösningar?

Fyll i dina kontaktuppgifter så hjälper vi dig att hitta den bästa säkerhetslösningen för dig och ditt företag. Vill du hellre ringa oss? Då når du vår telefonlinje för företag på 010-470 55 50.

Tack!

En av våra servicerådgivare kommer att kontakta dig inom kort!

Genom att fylla i och skicka oss detta formulär godkänner du att Securitas behandlar dina personuppgifter. Läs mer här.