Skip to main content

Checklista: Detta krävs för att säkra ditt gym

På er anläggning har ni alla de maskiner, vikter och redskap som krävs för att era medlemmar ska kunna genomföra ett bra träningspass - men hur ser det ut med er säkerhetsutrustning? Med den här checklistan får du en överblick över din anläggnings säkerhet och hur du kan öka tryggheten för era medlemmar.

1. Arbeta med ett smart passerkortsystem

Många gym använder redan passerkortsystem och vi kan förstå varför då fördelarna är många. Era medlemmar kan antingen registrera sina medlemskort innan de kommer in i lokalen, eller framme vid er reception. Detta garanterar att endast behöriga medlemmar har tillgång till din anläggning, men också att ni får en logg på vem som var i era lokaler och när. Detta kan vara behjälpligt om en olycka skulle vara framme och ni måste veta vem som befann sig på anläggningen. En annan uppsida med det hela är att ni kan trycka er företagslogga på passerkortet och det blir således en mindre marknadsföringsaktivitet som era medlemmar kommer bära med sig.

2. Säkra era lokaler när ingen är där

Stänger ni ner under kvälls- och nattetid? Hur säkerställer ni att ingen tar er in i era lokaler när ingen i personalen är där? Genom att arbeta med ett uppkopplat inbrottslarm kan du sova säkert hemma och via vår app hålla koll på att larmetn är påkopplat och fungerar som det ska. Om något skulle inträffa kommer vår larmcentral bli varse om detta och kan agera blixtsnabbt.

3. Håll fritt vid nödutgångar

På ett gym är det många medlemmar som kan vara kreativa när det kommer till att skapa nya träningsövningar som kräver öppna ytor och därmed flytta runt utrustning i lokalen. Det är därför viktigt att ni kontinuerligt går rundor på er anläggning för att se till att all utrustning ligger där det ska. Dels utifrån ett serviceperspektiv och för att era medlemmar lättare ska hitta det som de letar efter. Men även utifrån ett säkerhetsperspektiv så att inga vikter eller annan utrustning täcker nödutgångar eller brandsläckningsutrustning. 

4. Gör er egenkontroll

Hur jobbar ni med ert brandskydd och era egenkontroll idag? Har ni dokument och anteckningsblock som ni använder för att dokumentera det som ni ser och borde justera? Om ni arbetar med Securitas kommer vi ut och gör en riskbedömning hos er där vi dokumenterar alla potentiella risker och vad som bör åtgärdas. Vi hjälper er även göra en checklista om vad som ska ses över under er egenkontroll. Denna checklista får ni i en app på en Ipad så att ni enkelt kan dokumentera era kontroller. På så sätt slipper er dokumentation att brinna upp vid en eventuell brand, utan den är säkert sparad i ett digitalt moln.

5. Uppdatera era brandsläckare

Brandsläckare bör ni ha inom 25 meters räckhåll och deras innehåll ska vara anpassat till era lokaler och den typ av brand som kan tänkas uppstå. Men tänk även på att era släckare bör ses över en gång om året. Detta för att säkerställa att det finns nog med tryckluft och att innehållet fortfarande är brukbart. Är du osäker på när era brandsläckare senast underhölls? Det ska finnas ett litet vitt klistermärke på sidan av varje släckare som visar när de senaste servades.

6. Se över ert brand- och utrymningslarm

På tal om brand: om en brand skulle inträffa är det viktigt att alla på er anläggning blir varse om det. Har ni rökdeckare som täcker alla områden i er lokal? Hur ser det ut med ert brand- och utrymningslarm. Fungerar det? Hur ofta testar ni det? Detta bör göras månads och kvartalsvis för att säkerställa att allt fungerar som det ska.

7. Tydliga rutiner för er personal

Om en brand skulle inträffa är det viktigt att er personal vet hur de ska agera. Har din personal den kunskap och utbildning som krävs? Dels för att kunna använda ert brandsläckningsmaterial som brandsläckare, men även ledarskapet för att kunna leda era medlemmar till säkerhet om en stor brand skulle inträffa. Det är viktigt att er personal har den kunskap som krävs, men även att det finns en tydlig utbildningsplan som visar vem som genomgått vilken träning, och vem i personalen som står på tur härnäst. 

8. Tydliga krav gentemot hyresvärden

Många företag och organisationer är duktiga med sitt brandarbete när det kommer till utbildning och det tekniska brandskyddet. Men något som många missar är en gränsdragningslista. Om man hyr sin lokal är det viktigt att man har tydlig dokumentation gentemot hyresvärden som listar vem som ansvarar för vad när det kommer till brandskydd, inköp av material och reparationskostnader. Detta för att undvika en eventuell tvist om en brand skulle inträffa och det inte blir tydligt vem som bar ansvaret. 

9. Investera långsiktigt

Säkerhetsarbete kan verka dyrt och krångligt för men kom ihåg hur högt priset kan bli om olyckan är framme. Se därför till att skydda dig och dina medlemmar genom att spara denna lista och se över den då och då. Behoven och kraven på säkerhet förändras över tid och det innebär att ert säkerhetsarbete inte har en början och ett slut – utan att det ständigt är pågående.

Ta hjälp av en trygg säkerhetspartner 

Securitas hjälper dig med säkerheten från start till slut. Vi gör en första riskbedömning och har både expertisen och säkerhetsutrustningen du behöver. När verksamheten utvecklas hjälper vi dig att uppgradera dina säkerhetslösningar efter dina behov. På så sätt kan du känna dig trygg och fokusera på din verksamhet.

Vi kan ta ansvar för hela projektet från installation, service och operatörstjänster - eller delar av kedjan. Allt beroende på hur ert behov ser ut. Om ni väljer att använda Securitas genom alla delar av projektet får ni en kontaktyta, och en motpart, i all er informationshantering och slipper på så sätt detaljplanering mot flera leverantörer.

Vill du ha hjälp med riskbedömning och säkerhetslösningar? Lämna dina uppgifter i formuläret nedan så ringer vi upp dig. Första riskbedömningen gör vi helt utan kostnad.

Nyfiken på våra säkerhetslösningar?

Fyll i dina kontaktuppgifter så hjälper vi dig att hitta den bästa säkerhetslösningen för dig och ditt företag. Vill du hellre ringa oss? Då når du vår telefonlinje för företag på 010-470 55 50.

Tack!

En av våra servicerådgivare kommer att kontakta dig inom kort!

Genom att fylla i och skicka oss detta formulär godkänner du att Securitas behandlar dina personuppgifter. Läs mer här.