Skip to main content

Med hunden vid sin sida känner Magnus sig trygg

Magnus, 49 år, arbetar som hundförare på Securitas. Hunden Nelly är med på varje pass och ser till att ingen inbrottstjuv går säker.

Hej Magnus, vad jobbar du som?
Jag jobbar som hundförare vilket generellt är som ett vanligt väktararbete nattetid fast med hund. Vi ronderar, känner på dörrar så att det är låst och åker på inbrottslarm.

Hur är det att jobba tillsammans med sin hund som närmsta kollega?
Det är kul och vi kompletterar varandra bra. Hunden är ett mycket bra verktyg att ha med sig när vi exempelvis åker på ett inbrottslarm för man märker ganska snabbt om det är någon person kvar i lokalen eller inte. Med hjälp av hundens luktsinne och hörsel, som är mycket bättre än människors, markerar hunden om något inte stämmer. Sedan fungerar hunden som ett försvar och en trygghet för oss ifall någon skulle gå till attack.

Vad ger dig energi på jobbet?  
Det som ger mig energi är ju framförallt att jag får jobba med min hund. Det var därför jag började här i början av 1800-talet. Skämt åsido, så har jag varit anställd på Securitas sedan 2003 som hundförare och det som motiverar mig är att jag får jobba med min hobby.

Vilken är den största utmaningen i ditt jobb?
Att jobba som hundförare är egentligen mest positivt. Det finns inte så mycket utmaning i det, utan det är ett privilegium att få jobba med sin hund och alltid ha en kollega med sig i tjänst. Det kan vara en utmaning att åka på ett inbrottslarm och inte veta vad vi kommer träffa på, men det är också det som är tjusningen i jobbet.

Hur blir du och din hund bemött i tjänst?
De flesta är positivt inställda när vi kommer. I och med att jag har Nelly med mig så tycker många att det är lite spännande. De vill hälsa på henne men det får man inte när vi arbetar. Det här är inget machoyrke som många tror, det är ett serviceyrke.

Vilka fördomar kring yrket skulle du vilja slå hål på?
Det finns rätt många fördomar, framförallt förr, om att vi är låtsaspoliser och att vi som jobbar som väktare aldrig kom in på polishögskolan. Men det är en myt som börjar dö ut nu tror jag…

Slutligen, har du något tips till den som vill arbeta som hundförare på Securitas?
Har man ett genuint hundintresse, vilket man bör ha, är det ett ypperligt jobb då man får jobba med sin hobby. Sedan måste man vara beredd på att det i grund och botten är ett vanligt väktaryrke, men det är kul och det händer alltid något. När man har hunden med sig kan ingen gömma sig och det känns tryggt!