Skip to main content

Har du vad som krävs för att jobba som väktare?

Säkerhetsbranschen växer så det knakar. Trots att vår- och sommartecknen lyser med sin frånvaro så har sommarrekryteringarna dragit igång i Stockholm. Vi tog ett snack med rekryteringsansvarig Anli Tress om varför rekryteringsbehovet är så stort, vad som utmärker en bra kandidat och vad en väktare faktiskt tjänar.

Hej Anli, sommarrekryteringarna drar snart igång, vad brukar ni söka för folk?
På ett ungefär brukar vi behöva anställa mellan 100–200 väktare bara i Stockholm för att täcka upp sommarbehoven. Utöver väktare brukar vi också söka butikskontrollanter, skyddsvakter och ordningsvakter men just de tjänsterna har lite andra förkrav.

Om jag inte vet vilken uniform och yrke som passar mig, hur vet jag vilket jobb jag ska söka?
Har man inga förkunskaper eller utbildning så är det väktare man ska rikta in sig på. Där finns inga avancerade förkrav på specifik utbildning eller liknande och man kan se väktaryrket som en inkörsport i företaget om man sedan skulle vilja göra karriär och avancera till exempelvis skyddsvakt eller ordningsvakt.

Vad är skillnaden på väktare, ordningsvakt och skyddsvakt?
I grova drag kan man säga att det är behörigheten och vad du får göra enligt lag, samt en skillnad när det kommer till utbildningen. Det är polisen som utbildar och godkänner ordningsvakter och gällande skyddsvakter är det många som kommer från militär bakgrund. Har man gjort lumpen som exempel har man andra förutsättningar och har man genomfört skyddsvaktsutbildningen efter 2016, kan den utbildningen göras om till civil skyddsvakt och då kan man arbeta för ett auktoriserat bevakningsföretag.

Varför börjar ni rekrytera så tidigt – det är långt till sommaren och jag vet inte vad jag vill göra i sommar ännu!?
Vi måste börja tidigt då rekryteringsprocessen tar lite tid. Vi genomför urvalstester och intervjuer och sedan är utbildningen 9 dagar för väktare som också ska hinna genomföras innan arbetet drar igång i juni. En annan ”bromskloss” i rekryteringsprocessen är att alla som söker jobb hos oss måste godkännas av länsstyrelsen och deras handläggningstider kan ligga mellan 4–6 veckor när det är som högst tryck och det är inget vi kan påverka.

Hur vet jag om jag kan söka jobb hos er, vem är den typiska kandidaten?
Det finns inga typiska kandidater, vilken är en av tjusningarna med jobbet! Vi har anställda från alla världens hörn, i varierade åldrar och med alla möjliga bakgrunder så det finns ingen kandidat som är bättre eller sämre, men minimumkrav är att du ska vara 18 år fyllda, vara ostraffad, ha ordnad ekonomi och vara godkänd i svenska 1 och engelska 5 från gymnasiet. Man kan alltså bli anställd om man går sista året på gymnasiet. Om man söker ett arbete där man förväntas rondera med tjänstebil måste man också ha körkort men alla tjänster kräver inte det.

Här kan du läsa mer om vilka förkunskapskrav som efterfrågas och få svar på de vanligaste frågorna rörande rekryteringsprocessen och hur det är att jobba hos Securitas.

Om jag gått gymnasiet i ett annat land då?
Då måste du ha godkänt i engelska från ditt gymnasium och godkänt i svenska från exempelvis Komvux.

Vad tjänar man som väktare?
Från den 1 juni 2019 är nyanställningslönen 21 720 kronor för en heltidsanställd. Timlönen är alltså 131,16 kronor i timmen och jobbar man sina skift nattetid eller helger har man även Ob-tillägg utöver detta. Så exakt vad man tjänar hänger lite på om du är heltid, extra, jobbar dag eller natt och hur många pass du jobbar. Efter 6 månader går lönen över till grundlön och då höjs den till 23 004 kronor i månaden för en heltidsanställd eller 138,91 kronor i timmen.

Sista frågan! Vad är det bästa med att jobba på Securitas? 
Oj det finns så mycket! Men den ena dagen är inte den andra lik. Man träffar så många människor, det är fantastiska kollegor och det finns så mycket man kan göra! Securitas finns överallt, allt från stora till små företag i alla branscher. Varför jag arbetat här i 18 år är för att jag trivs så bra! En del gör en sommar här, men många fastnar och är kvar efter 15 år då det är ett så roligt jobb!