Skip to main content

Securitas säkrar kulturarv från 1500-talet

Nationalmuseum i Stockholm är Sveriges ledande konst- och designmuseum och har till uppdrag att skydda och bevara kulturarvet med fokus att främja konsten, konstintresset och konstvetskapen. Ett uppdrag som styrs och regleras av regeringen.

Nationalmuseum i Stockholm är Sveriges ledande konst- och designmuseum och har till uppdrag att skydda och bevara kulturarvet med fokus att främja konsten, konstintresset och konstvetskapen. Ett uppdrag som styrs och regleras av regeringen.

På Nationalmuseum finns konst, design och hantverk från 1500-talet fram till idag. En av dyrgriparna är statens porträttsamling – en samling porträtt av framstående svenskar -däribland det moderna hedersporträttet Tomas Tranströmer av Hans Gedda från 2006, och porträttet av den legendariske regissören Ingmar Bergman, fotad av den amerikanske fotografen Irving Penn. Men statens porträttsamling innehåller även äldre verk, så som porträttet av kronprins Gustav (IV) Adolf på gunghäst som målades av Carl Fredrik von Breda för över 200 år sedan. Närmare bestämt 1785.

Securitas Sverige AB ansvarar för bevakning

Sedan 2013 har Nationalmuseum genomgått en totalrenovering av byggnaden på Blasieholmen som förväntas slå upp portarna under hösten 2018. Securitas Sverige AB går nu in med övergripande ansvar för samtliga bevakningstjänster av kulturarvet, något som Pia Hansen, säkerhetschef på Nationalmuseum, är positiv till.

– Vi ser fram emot samarbetet med Securitas då vi jobbar kontinuerligt med att utveckla vårt säkerhetsarbete. När museet öppnar i oktober 2018 ska vi visa upp konsten i en miljö som är trygg både för besökarna och konsten, säger hon.

Pia Hansen berättar att en av utmaningarna blir att upprätta en hög säkerhet för såväl personal som besökare utan att göra avkall på den goda servicen. Helen Walsh är driftchef och avtalsansvarig för Nationalmuseum hos Securitas och är både glad och stolt över nyförvärvet.

– Det här ska bli så roligt. Securitas har haft Nationalmuseum som kund otroligt länge minus ett tapp på tre år. Men nu är vi tillbaka och är om möjligt ännu hungrigare att göra ett bra jobb, säger hon.

Många av de anställda på Securitas har gjort en resa genom företaget och har mångårig erfarenhet från olika tjänster. Så är även fallet för Helen Walsh som började på Securitas redan 1998.

– Jag började min tjänstgöring som salsvakt på Nationalmuseum, så att få tillbaka den här kunden är roligt för mig även personligen. Det är som att komma hem! avslutar hon.