Skip to main content

”Mitt fjärde larmsamtal jag tog emot var fyllt av skrik och panik, vilket jag absolut inte var förberedd på!”

Matilda, 23 år, besvarar hundratals samtal under en arbetsdag som larmoperatör. Vid flera tillfällen har tanken slagit henne om vad som hade hänt om hon inte uppmärksammat eller hanterat ett larm. Genom att kunna hjälpa människorna på andra sidan telefonen gör hon stor skillnad för andra människor i sitt arbete.

Matilda, 23 år, besvarar hundratals samtal under en arbetsdag som larmoperatör. Vid flera tillfällen har tanken slagit henne om vad som hade hänt om hon inte uppmärksammat eller hanterat ett larm. Genom att kunna hjälpa människorna på andra sidan telefonen gör hon stor skillnad för andra människor i sitt arbete.

Hej Matilda, vad jobbar du som?
- När jag inte studerar jobbar jag som larmoperatör, vilket innebär att jag arbetar på Securitas larmcentral med att svara i telefon och hantera inkommande larm. Det kan vara alltifrån att det saknas ström i en fastighet till ett lägenhetsbråk eller kanske ett pågående inbrott.

Hur är det att jobba i en larmcentral?
- Det är väldigt kul att kunna hjälpa andra. Samtidigt som det kan vara ett varierande jobb kan det också vara enformigt beroende på vilka larm som kommer in. Vissa dagar kan jag ta emot 45 stycken larm om att det saknas el, vilket såklart kan bli tröttsamt, men sen kommer de samtal när man gör nytta för människor på riktigt.

Vad är det bästa med ditt jobb?
- Det bästa är att känna sig behövd för andra… Jag pratar med några hundra kunder om dagen och hjälper dem med riktiga problem, vilket är lätt att glömma bort. Många gånger har tanken slagit mig om vad som hade hänt om vi inte uppmärksammat eller hanterat de larm som kommer in. Vi behövs i samhället och gör skillnad för andra människor.

Hur är Securitas som arbetsgivare?
- Securitas är ett stort företag med många möjligheter. Förra sommaren jobbade jag på larmcentralen i Malmö, vilket var jättekul då jag vanligtvis jobbar i Stockholm. Jag har kollegor som både bytt tjänster inom företaget eller geografisk plats, så du behöver egentligen inte vara bunden till en stad eller tjänst för att jobba här.

Har du upplevt hot eller obehag i ditt arbete?
- Ja, det har jag och man får höra väldigt mycket i mitt jobb. Jag är aldrig speciellt hotad eftersom jag pratar i telefon i ett skottsäkert rum, men det finns de som frågat efter mitt för- och efternamn, samt min adress. Då brukar jag försöka tänka på att de som ringer till mig befinner sig i stressiga och hotfulla situationer som kan påverka dem, och att det egentligen inte är riktat till mig personligen.

Vem passar det här jobbet för?
- Jag tycker det är ett roligt och bra första arbete, så jag skulle säga att det passar en relativt ung person som har social förmåga med huvudet på spets. Det är viktigt att vara alert, ha fingerfärdighet och simultanförmåga för att lyckas med jobbet. Det gäller att kunna prioritera i de olika situationerna och se till att det går undan, i krissituationer har man sällan tiden på sin sida…

Har du några tips till den som vill arbeta som larmoperatör?
- Det är bra om man har lite kött på benen och är hårdhudad. Mitt fjärde larmsamtal jag tog emot var fyllt av skrik och panik, vilket jag absolut inte var förberedd på. En nyanställd ska i regel inte behöva ta sådana samtal, men i det här fallet blev det så, så jag var minst sagt oförberedd – men det löste sig bra tillslut ändå och jag blev en erfarenhet rikare!

Vill du också arbeta som larmoperatör på Securitas eller vilken uniform passar dig bäst? Du hittar alla våra lediga tjänster här: www.securitas.se/jobba-hos-oss/ledigajobb/