Chefen som tröttnade på siffror och valde att jobba med människor

Securitas i Stockholm har närmare 2000 anställda och tusentals kunder inom alla kategorier av traditionella bevakningstjänster såsom stationär, rond och utryckning, ordningsvakt, skyddsvakt och reception. Hur är det att vara chef över en så pass omfattande region och vad kännetecknar en bra medarbetare? Vi frågade Joakim Reijs, som arbetar som regionchef i huvudstaden och är ansvarig för verksamheten.

Är det inte svårt att ta alla beslut själv?
På Securitas har vi en decentraliserad organisationsstruktur, vilket innebär att jag inte behöver ta alla beslut själv utan tillsammans med dem som driver regionen med mig. Vilket är både bättre, mer lärorikt och mycket mer intressant.

Hur hamnade du där du är idag?
Jag pluggade ekonomistyrning vid Uppsala universitet och jobbade först som revisor. Efter fem år ville jag prova på något annat än siffror, och tänkte att jag skulle bli polis. Men min syn var för dålig, så jag intresserade mig för verksamhetsstyrning och fick på den vägen upp ögonen för Securitas och det kändes bra att få jobba för ett företag som bidrar så mycket till samhällets säkerhet. Jag anställdes som controller för Europa divisionen på Securitas AB men kände snabbt att det även här, var för mycket fokus på siffror, då jag ville jobba med människor, så när jag fick möjligheten att arbeta som driftchef för Securitas Sverige och region Stockholm, så hoppade jag på det direkt. Något som sedan ledde till den position jag har idag.

Hur ser en dag ut på jobbet för dig?
Nu kommer klyschan, men ingen dag är den andra lik! Verksamheten har så många olika moment att min agenda ibland kan vara svår att styra. Jag kan ha planerat för en vecka men så briserar någonting och då är det bara att släppa allt och lösa uppgiften. Securitas verksamhet handlar ju om att hjälpa kunder som har det jobbigt vilket gör att vi måste kunna vara minutoperativa, men samtidigt planera strategiskt vilket är både svårt men roligt!

Vad tycker du utmärker en bra chef?
En bra chef har tid för både sin personal och sina kunder och är en person som kan anpassa sitt ledarskap efter individen och inte sig själv. Det handlar om att vara lite av en kameleont när det kommer till den sociala biten. Du måste också ge medarbetarna de förutsättningar som behövs, för att kunna utföra jobbet.  

Vad utmärker en bra medarbetare?
En person som sköter sig, är lojal och vågar ifrågasätta om något är fel, men med företagets bästa i åtanke. En bra medarbetare förstår också att allt inte kan ske på en gång och att frihet under ansvar både innefattar frihetsbiten, men också ansvarsbiten. De går hand i hand!

Vad är svårast respektive roligast med att vara chef?
Svårast är att hitta balans mellan här och nu och långsiktighet. Men också att följa upp strategier samtidigt som man ska vara den där nära och tillgängliga chefen för sina kollegor. Roligast är att vara med och bygga något och vara ytterst ansvarig för den plan vi satt tillsammans och se den förverkligas.

Varför är rekryteringsbehovet så stort i Stockholm?
Det har att göra med att arbetsmarknaden är stor i storstäder och i Stockholm ser man ofta nationella tendenser först. Ett exempel på det är den högkonjuktur vi ser idag ur en arbetstagares synvinkel. Stockholmsområdet har en ganska låg arbetslöshet då det finns mycket jobb här, och då måste vi sticka ut hakan för att få arbetstagarna att förstå varför de ska välja oss och tydliggöra varför vi är en attraktiv arbetsgivare.

Vem tycker du borde söka jobb hos Securitas i Stockholm?
Alla som vill göra skillnad och känna att man gör något mer än att stämpla in och ut för dagen och få ett lönekuvert varje månad. Securitas har nästan 2000 medarbetare i Stockholm som alla bidrar dagligen till att göra skillnad för medborgarna och samhället. Du som visar framfötterna kan komma hur långt som helst både inom företaget och i branschen.

Om man börjar som väktare, finns det chans till vidareutveckling?
Securitas är ett svenskt företag men är verksamma i 58 länder och sysselsätter nästan 350 000 människor globalt. Så du har alla möjligheter att utvecklas och klättra i bolaget både i Sverige och nationellt. I Stockholm kan du snabbt avancera från väktare till ordningsvakt, eller kanske gruppledare, säljare eller driftchef. Securitas står för all utbildning och satsar gärna på dem vi ser ha viljan och talang för yrket. Det viktigaste är att ha hjärtat på rätt ställe och huvudet på skaft. Utbildning i all ära, men hos oss finns  exempelvis landschefer som började på ”golvet” och har jobbat sig upp. Något som är jätteviktigt då ledningen måste ha en förståelse för verksamheten, något jag tror är en av de främsta styrkorna i företaget och något som gjort att det går så bra för Securitas.

Fördomar mot väktaryrket eller säkerhetsbranschen

För dem som tror att väktare är dem som inte kom in på polishögskolan- vad har du att säga till dem?
Tvärt om! Vill du bli polis så är det här en jättebra merit och faktiskt en vanlig karriärväg att börja här. Man kan se Securitas som en plantskola om man nu har polisyrket som slutmål.

Måste man vara stor och stark för att jobba på Securitas?
Nejdå! Vi har så många olika uppdrag att du kan vara liten, lång, stor, stark, tjock, smal, brun, vit, svart, gul, grön eller röd så länge du är rätt person på rätt plats så finns det inga begränsningar. Jag skulle snarare säga att du behöver vara stor och stark i huvudet än i kroppen då ditt primära uppdrag är att avväpna en situation innan den eskalerar genom att kommunicera väl och vara rättvis i bemötandet med människor.

Är jobbet farligt?
Att det inte finns några risker är ett felkonstaterande då vårt uppdrag är att vara en hjälpande hand. Men vi ska komma ihåg att alla som arbetar ”på fältet” har förstärkt rättsskydd, så om du arbetar korrekt efter de instruktioner som angivits så ska riskerna vara minimala. Det är en väldigt liten del av våra uppdrag som innebär en höjd risk, men då finns det alltid utökade åtgärder och exempelvis mer avancerad utrustning för att du ska kunna utföra jobbet så säkert som möjligt.

Det är väl bara killar som jobbar som väktare?
Det är definitivt inte bara killar som jobbar i den här branschen! Dagsfärska siffror pekar på att vi snart är närmare 40% kvinnor som arbetar i företaget, så här är det en blandad kompott av alla möjliga människor!

Vilken uniform passar dig?

Oavsett om du vill arbeta i norr eller söder, natt eller dag, göra karriär eller tjäna pengar så behöver vi dig. Hos oss finns det jobb som passar alla. Vilken uniform passar dig?

Klicka här för att komma till lediga jobb