Från Australien till Securitas i Stockholm

Jesper, 25, hade ingen aning om vad han skulle ta sig för när han kom hem till Stockholm efter sju månader i Australien. Av en slump fick han anställning som rondväktare på Securitas i Stockholm. Nu gör han karriär inom företaget.

Tjena Jesper, vad jobbar du som?
Jag började på Securitas 2015 som rondväktare på rond City i Stockholm. Efter drygt ett år anställdes jag som resursväktare nattetid vilket innebär att istället för att endast kunna en bils rond, så är man kunnig på nästan alla distrikt och kan dåmera täcka upp vid sjukdom, semestrar etc. Men sedan april 2018 har jag arbetat som resurs dagtid och ska precis börja jobba som kvalificerad gruppledare nu, så det är kul!

Vad får du göra om dagarna då?
Allt möjligt som har med den dagliga driften, exempel på det kan vara att kolla nycklar så allt stämmer, träffar kunder men också förbereda för dem som är ute på natten.

Vad gör man som rondväktare?
Rondering som helhet går oftast ut på att kunden har ett behov att få sin byggnad eller kontor tillkollat, oftast om natten, för att allt ska vara i sin ordning. Vi säkrar att byggnaden är stängd och låst, tillkopplar larm, undersöker eventuella vattenläckor och risk för brand. Bara det att våra bilar står parkerad utanför brukar ha en positiv effekt för att stävja brott. Ibland utför vi också leggkontroller på personer som vistas i lokalerna kvällstid för att försäkra att de är behörig personal. Utöver det låser vi mycket butiker och åker på ryck om det gått ett larm.

Hade du alltid tänkt att det här var ett yrkesval du velat jobba med?
Nej absolut inte. Jag hade varit i Australien och när jag kom hem var jag i behov av ett jobb. Då vände jag mig till Securitas och på den vägen är det. Jag hade ingen motivation utan ville bara få ett jobb, vilket som helst, men nu har intresset väckts både för yrket och företaget.

Vad gillar du bäst med jobbet?
Kollegorna! Men det är också ett väldigt spännande och utmanande jobb där man lär sig hela tiden. Nu när jag jobbar dagtid måste man kunna ha många bollar i luften samtidigt och vara bra på problemlösning. När jag jobbade natt var det bästa alla platser man fick besöka som du inte har tillgång till annars. Jag har gått helt själv på stora nedsläckta teaterscener och gått i mörka tunnlar långt under jorden som jag inte visste fanns. En annan bra grej med att jobba natt är att du aldrig tar med dig jobbet hem. När du går av ditt pass behöver du inte tänka på det först du går på igen.

Vad är det sämsta?
Egentligen inget, men kanske att det i längden kan vara tufft att jobba just natt, då man vänder dygnet.

Vem passar det här jobbet för?
Det är bra om man är lite stresstålig och tycker att det är kul att lösa problem. Men också att man är uppmärksam. Små grejer kan betyda mycket. Har nån mixtrat med en dörr exempelvis så kanske det är någon som preppat för ett inbrott.  

Upplever du att man kan klättra i företaget om man vill göra karriär?
Absolut! Oftast är rond första steget in i bevakningsbranschen men sen är möjligheterna många för dem som visar framfötterna. Man lär sig massor av kollegorna!

Upplever du att det finns fördomar mot ditt yrke?
Inte generellt. Men jag har stött på folk som har en fientlig inställning till en början, men de ändrar uppfattning snabbt när man pratat med varandra ett tag. Ett trevligt bemötande kommer man väldigt långt med i den här branschen.

Vad är ditt tips till dem som söker sig till branschen för första gången?
Det är tufft i början, så bli inte rädd eller ge upp direkt. Det är mycket att ta in och lära sig och första passet man kör själv brukar gå väldigt fort! Men att ta det lugnt och inte stressa upp sig är bra att komma ihåg och att veta vem man kan fråga om hjälp om det skulle köra ihop sig. Ingen förväntar sig att du ska kunna allt.

Vad är det bästa med att jobba i Stockholm?
Haha, Ingen aning!

Vilken uniform passar dig?

Oavsett om du vill arbeta i norr eller söder, natt eller dag, göra karriär eller tjäna pengar så behöver vi dig. Hos oss finns det jobb som passar alla. Vilken uniform passar dig?

Klicka här för att komma till lediga jobb