Chefen som tröttnade på siffror och valde att jobba med människor

Securitas i Stockholm har närmare 2000 anställda och tusentals kunder inom alla kategorier av traditionella bevakningstjänster såsom stationär, rond och utryckning, ordningsvakt, skyddsvakt och reception. Hur är det att vara chef över en så pass omfattande region och vad kännetecknar en bra medarbetare? Vi frågade Joakim Reijs, som arbetar som regionchef i huvudstaden och är ansvarig för verksamheten.

Är det inte svårt att ta alla beslut själv?
På Securitas har vi en mycket decentraliserad organisationsstruktur, vilket innebär att jag inte behöver ta alla beslut själv utan tillsammans med dem som driver regionen tillsammans med mig. Vilket är både bättre, mer lärorikt och mycket mer intressant.

Hur hamnade du där du är idag?
Jag pluggade ekonomistyrning vid Uppsala universitet och jobbade först som revisor. Men efter fem år ville jag prova på något annat än siffror, och tänkte att jag skulle bli polis. Men min syn var för dålig, så jag intresserade mig för verksamhetsstyrning och fick på den vägen upp ögonen för Securitas och det kändes helt rätt att jobba för ett företag som bidrar så mycket till samhällets säkerhet. Först anställdes jag som controller för Europa divisionen på Securitas AB men kände snabbt att det även här, var för mycket fokus på siffror, jag ville ju jobba med människor, så när jag fick möjligheten att arbeta som driftchef i region Stockholm hoppade jag på det direkt. Något som sedan ledde till den position jag har idag.

Hur ser en dag ut på jobbet för dig?
Nu kommer klyschan, men ingen dag är den andra lik då verksamheten har så många olika moment så min agenda kan ibland vara mycket svår att styra. Jag kan ha planerat för en vecka men så briserar någonting och då är det bara att släppa allt och lösa uppgiften. Vår verksamhet handlar ju om att hjälpa kunder som har det jobbigt vilket gör att vi måste kunna vara minutoperativa, men samtidigt planera strategiskt vilket är både svårt men roligt!

Vad tycker du utmärker en bra chef?
En som har tid för både sin personal och kund och någon som kan anpassa sitt ledarskap efter individ och inte sig själv. Det handlar om att vara lite av en kameleont när det kommer till den sociala biten. Du som chef måste ge medarbetarna förutsättningar att utföra sitt jobb.  

Vad utmärker en bra medarbetare?
En person som sköter sig, är lojal och vågar ifrågasätta när något är fel, men med företagets bästa i åtanke. En bra medarbetare förstår också att allt inte kan ske på en gång och att frihet under ansvar både innebär frihetsbiten, men också ansvarsbiten. De går hand i hand!

Vad är svårast respektive roligast med att vara chef?
Svårast är att hitta balans mellan här och nu och långsiktighet och följa upp det vi satt som strategi och inriktning men också att vara den nära och tillgängliga chefen. Roligast är att vara med och bygga någonting och vara ytterst ansvarig för den plan vi satt tillsammans och se den förverkligas.

Varför är rekryteringsbehovet så stort i Stockholm?
Det har att göra med att arbetsmarknaden är stor i storstäder och i Stockholm ser man ofta nationella tendenser först, och ett exempel på det är den högkonjuktur vi ser idag ur en arbetstagares synvinkel. Stockholmsområdet har en ganska låg arbetslöshet då det finns mycket jobb här, och då måste vi sticka ut hakan mer för att få arbetstagarna att förstå varför de borde välja oss och tydliggöra att vi är en attraktiv arbetsgivare.

Vem tycker du borde söka jobb hos Securitas i Stockholm?
Alla som vill göra en skillnad och känna at man gör något mer än att stämpla in och ut för dagen och få ett lönekuvert varje månad. Alla närmare 2000 medarbetare i Stockholm bidrar varje dag och gör verkligen skillnad till medborgarna och samhället. Du som visar framfötterna kan komma hur långt som helst både inom företaget och i branschen.

Även om man börjar som väktare, finns det chans till vidareutveckling?
Securitas är ett svenskt företag, är verksamma i 58 länder och sysselsätter nästan 350 000 människor globalt. Så du har alla möjligheter att utvecklas och klättra i bolaget både i Sverige och nationellt. I Stockholm kan du snabbt avancera från väktare till ordningsvakt, eller kanske gruppledare, säljare eller driftchef. Vi står för all utbildning och satsar gärna på dem vi ser ha viljan och talang för yrket. Det viktigaste är att ha hjärtat på rätt ställe och huvudet på skaft. Utbildning i all ära, men hos oss finns  exempelvis landschefer som började på ”golvet” och har jobbat sig upp. Något som är jätteviktigt då ledningen måste ha en förståelse för verksamheten – jag tror det är en av de främsta styrkorna i företaget och något som gjort att det går så bra för Securitas.

Fördomar mot väktaryrket eller säkerhetsbranschen

För dem som tror att väktare är dem som inte kom in på polishögskolan- vad har du att säga till dem?
Tvärt om! Vill du bli polis så är det här en jättebra merit och faktiskt en vanlig karriärväg att börja här. Man kan se Securitas som en plantskola om man nu har polisyrket som slutmål.

Måste man vara stor och stark för att jobba på Securitas?
Nejdå! Vi har så många olika uppdrag att du kan vara liten, lång, stor, stark, tjock, smal, brun, vit, svart, gul, grön eller röd så länge du är rätt person på rätt plats så finns det inga begränsningar. Jag skulle snarare säga att du behöver vara stor och stark i huvudet än i kroppen då ditt primära uppdrag är att avväpna en situationen innan den eskalerar genom att kommunicera väl och vara rättvis i ditt bemötande.

Är jobbet farligt?
Att det inte finns några risker är ett felkonstaterande då vårt uppdrag är att vara en hjälpande hand. Men vi ska komma ihåg att alla som arbetar ”på fältet” har förstärkt rättsskydd, så om du arbetar korrekt efter de instruktioner som angivits så ska riskerna vara minimala. Det är en väldigt liten del av våra uppdrag som innebär en höjd risk, men då finns det alltid utökade åtgärder och exempelvis mer avancerad utrustning för att du ska kunna utföra jobbet så säkert som möjligt.

Det är väl bara killar som jobbar som väktare?
Det är definitivt inte bara killar som jobbar i den här branschen! Dagsfärska siffror pekar på att vi snart är närmare 40% kvinnor som arbetar i företaget, så här är det en blandad kompott av alla möjliga människor!

Vilken uniform passar dig?

Oavsett om du vill arbeta mycket eller lite, natt eller dag, göra karriär eller chilla lite medan du kommer på nästa steg i livet, så behöver Stockholm dig.

Klicka här för att komma till lediga jobb