Skip to main content

Alla dagar är en upplevelse i sig för parkeringsvakten Sindi

Sindi, 36 år, menar att jobba som parkeringsvakt enbart innebär att ”lappa” bilar är så långt ifrån sanningen man kan komma. I stället berättar hon om hur yrket handlar om service och att finnas till för allmänheten.

Hej Sindi, hur ser en dag som parkeringsvakt ut?
En vanlig dag plockar vi på oss vår utrustning och åker ut till områdena vi blivit tilldelade. Vi ser till att det ser rent och städat ut på gatorna, anmärker felparkerade fordon och kollar så att framkomligheten ser bra ut.   

Hur blir du bemött när du är ute och jobbar i samhället?
Människor tror att vi parkeringsvakter blir utsatta för väldigt mycket ute på fält, men det stämmer inte för min del. Allmänheten är faktiskt väldigt trevliga mot oss och det är det som gör jobbet roligt!

Vilken är den största utmaningen i ditt jobb?
Jag skulle inte vilja säga att det finns så mycket utmaning i att jobba som parkeringsvakt. Det är väldigt fritt och roligt. Det händer mycket och alla dagar är en upplevelse i sig.

Vad ger dig energi på jobbet?
Det som ger mig energi är mina kollegor. Jag har aldrig varit på en arbetsplats där människorna är så otroligt underbara. Om man någon dag känner att man inte vill gå till jobbet så tänker man på kollegorna och känner ”det är klart jag ska till jobbet för jag vet att jag får roligt”.

Har du haft möjligheten att utvecklas inom företaget?
Jag har faktiskt fått möjligheten att växa inom företaget. Jag började här 2012 som parkeringsvakt och idag är jag gruppledare för parkeringen, vilket jag trivs väldigt bra med.

Vilka fördomar skulle du vilja slå hål på?
Många tror att vårt jobb enbart går ut på att ”lappa” bilar som de så fint säger, men detta är så långt ifrån sanningen det går att komma. Vårt jobb går ut på att synas för allmänheten och hjälpa till. Människor ser inte helheten av det vi faktiskt gör och det är synd. Jag tror att många hade fått en annan bild av oss om de såg det, för att vara parkeringsvakt är i grund och botten ett serviceyrke.

Kan du dela med dig av någon händelse som sticker ut där du varit behjälplig?
Ja, det kan jag. En stark upplevelse var när jag och min kollega hjälpte en förvirrad kvinna som visade sig vara dement. Hon hade tagit sig hemifrån och visste inte vem hon var eller vart hon befann sig. Min kollega tog reda på vem hon var och vart hon hörde hemma. Vi lyckades kontakta hennes man och tog henne hem till sin lägenhet för att invänta hemtjänst. När hemtjänsten väl kom sa vi hejdå till kvinnan som blev märkbart ledsen över att vi skulle gå då hon hade fått ett förtroende för oss.

Slutligen, varför tycker du att man ska arbeta som parkeringsvakt?
För att det är väldigt roligt! Det är ett självständigt jobb där du får vara ute mycket. Gillar du motion är detta perfekt för dig, man går mycket men får välja sin takt helt själv. Du har frihet under ansvar och så länge du gör det du ska göra så har du i princip världens bästa jobb.